Чиновники розчистили ринок розповсюдження преси у метро під двох нових гравців
13.08.2013   //  

У вересні у столичному метрополітені будуть встановлені автомати з продажу газет і журналів,. Про це повідомили у КМДА, пише Олександр Зворський у «Діловій столиці».

Як повідомили у прес-службі мерії, для обслуговування підземки обрані апарати «Медіамат» вітчизняного виробництва, які можуть вмістити понад 200 різних найменувань газет і журналів. Видання зберігатимуться у настінних вітринах, об’єднаних з автоматом у єдиний комплекс.

При цьому в одній із фірм, яка поставить ці автомати, повідомили, що обслуговувати нові апарати запросять тих же розповсюджувачів преси, які раніше працювали у метрополітені, зберігши за ними, таким чином, усі робочі місця.

Однак, учасники ринку заявляють, що подібних автоматів просто не існує. Із усіх сертифікованих у світі апаратів найбільш місткий може продавати лише 10 найменувань періодики.

Підприємці не виключають, що продаватися будуть лише ті видання, які влада захоче залишити. Решта ж у вітринах буде, але купити її буде неможливо.

Нагадаємо, близько 140 яток і розкладок з пресою вже більше місяця працюють у метрополітені нелегально. Справа у тому, що КМДА у липні не подовжила їм договори оренди. Причиною цього стали плани чиновників торгові ятки вендинговими автоматами. Вони мотивують це вимогами протипожежної безпеки.

Наприкінці червня мерія провела конкурс на установку автоматів, у якому перемогли невідомі учасники ринку періодики ТОВ «Нива-95» і ПП «Румб от А». Як заявила голова правління Фонду сприяння розвитку незалежної преси Марина Клюсова, зв’язатися із цими фірмами за телефонами не вдалося. А за однією з адрес виявився звичайний багатоквартирний будинок, де про жодну з фірм не чули.

Зараз торговці періодикою готуються оскаржити результати червневого конкурсу.

«Адже мова йшла не про комплекси з вітринами, а виключно про вендингові автомати. Якщо влада хоче впроваджувати спеціальні, нові розробки, вона повинна була надати можливість брати участь у конкурсі і проектувальникам такого обладнання», – заявила Клюсова.

Від «Наших Грошей»

Фірму «Нива-95» заснували Ольга Голікова, Галина Романів та Микола Ольшаніков. Засновником фірми «Румб от А» є Вадим Островський.