Бюджет Києва розпорошать на соціалку. На сам Київ грошей не вистачило
11.02.2013   //  

Основною метою ухваленого бюджету столиці є покращення іміджу глави КМДА Олександра Попова. Про це пишуть Ярема Городчук і Олександр Зворський у «Діловій столиці».

Так, основна частина коштів столиці піде на соціальні статті, тоді як важливі для розвитку Києва проекти заморозять до кращих часів.

Майже половину із 18,5 млрд грн чиновники хочуть направити на фінансування освіти і охорони здоров’я, виплату зарплат і муніципальних надбавок, пільги і інші виплати малозабезпеченим.

Для цього урізано фінансування різних цільових міських програм, будівництва і реконструкції інфраструктурних об’єктів, а також підтримку транспортної галузі і підприємців.

Наприклад, на завершення реконструкції Поштової площі виділили на 30% менше від запланованих коштів, на продовження будівництва Великої кільцевої дороги до Оболоні – всього 500 тис грн, тоді як будівництво1 км дороги в Україні оцінюється в середньому в 40 млн грн.

На запуск нових станцій метрополітену грошей взагалі не знайшлося. А фінансування капітального ремонту Бортницької станції аерації скоротили з 1,5 млрд грн до 12 млн.

При цьому розраховувати на те, що інфраструктурні проекти будуть профінансовані хоча у такому урізаному вигляді, також не варто. У кращому випадку бюджет столиці буде виконаний не більше ніж на 80%.

Нагадаємо, 8 лютого Київрада затвердила бюджет столиці на 2013 рік. Його підтримали 72 зі 119 депутатів. Відповідно до ухваленого документу, доходи столиці будуть збільшені на 2 млрд грн. При чому 2,9 млрд грн із цих коштів складуть дотації із державного бюджету.