«Будівельний» спікер Криму повідомив, що будівельники минулого року вкрали третину мільярда
08.02.2012   //  

Спікер ВР Криму визнав, що 300 мільйонів з субвенції-2011 пошли в «відкати». Кому – не говорить. Про це повідомляє «Центр журналістських розслідувань».

Голова Верховної Ради Криму Володимир Константинов на засіданні Економічної ради 7 лютого визнав, що третина субвенції, виділеної з держбюджету України в 2011 році на соціально-економічний розвиток автономії, пішла корупціонерам.

«Гроші виділятимуться [у 2012 році] на тому ж рівні за винятком корупційної складової, яка складає близько 30 відсотків. Це не секрет і усе це знають. Тут це можна говорити. Це означає, якщо Криму виділялося 900 мільйонів, то цього року буде 600 мільйонів виділено, або 500. Але ніхто жодної гривни не вкраде», – заявив Константінов.

Кореспондент « Центру» після засідання президії ВР Криму попросив спікера уточнити, кому саме дісталися 300-400 мільйонів з державної субвенції, які він відніс до «корупційної складової». Проте Константинов, по суті, ухилився від прямої відповіді, сказавши, що це завдання правоохоронних органів.

«Правоохоронні органи, ви знаєте, працюють по тих повідомленнях з преси. 30 відсотків або 40 – це питання правоохоронних органів. Питання, коли буде доведений в суді, тоді ця цифра може бути названа конкретно. Людину можна звинувачувати в корупції тільки тоді, коли є конкретні докази. Те, що корупційні схеми існують, і вони на сьогодні не вичерпані, це не секрет, і ми з вами знаємо», – розповів Константинов.

Ще на одне уточнювальне питання кореспондента « Центру» спікер відповів: «Я не знаю, кому дістаються ці гроші. Це ж корупційні дії, їх же тисячі»!

Нагадаємо, в 2011 році на соціально-економічний розвиток Криму з державного бюджету була виділена субвенція у розмірі 900 мільйонів гривен. Серед фірм, постійно перемагаючих в тендерах ГоловУКСу, «АРК Строй 2» і «Строй-центр 2». «АРК Строй2» – фірма із статутним фондом в 100 гривен, «Строй-центр 2» – приватне підприємство із статутним фондом в 2000 гривень.

Також будівельні підряди за кошти з цієї субвенції отримувало ТОВ «БК Консоль – Строй ЛТД», яке зараз належить кіпрському офшору «Молісад лімітед». Володимир Константінов вийшов зі складу засновників фірми в жовтні 2005 року. До обрання головою кримського парламенту він був президентом правління корпорації «Укрросбуд». Загалом фірми з групи «Консоль» минулого року виграли різні тендери на суму щонайменше 200 млн грн.