Для «вишки Бойко» вкладуть підводну трубу. $40 мільйонів злили відразу на Кіпр
16.07.2012   //  

ПАТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз» 7 липня за результатами тендеру уклало угоду з «АТ flexglade limited» (Кіпр) на виконання комплексу робіт з укладання підводного трубопроводу «БК-1 Одеського ГР»-«МСП-4 Голіцинського ГКР» з трубоукладальної баржі. Вартість угоди склала $39,88 млн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Підводний трубопровід має бути прокладено між платформою БК-1 на Одеському газородовищі, де бурова установка «Петро Годованець» зробила першу свердловину, та діючу стаціонарну платформу МСП-4 Голіцинського родовища газоконденсату. Цей трубопровід довжиною має поєднати місця видобутку в морі з існуючим трубопроводом, по яким газ піде на берег і далі в газопровідну систему Криму. Фактична протяжність підводного трубопроводу становитиме 76 км.

Кіпрська фірма отримає гроші за управління роботою баржі, консультування її українських працівників впродовж 2012 року, логістику проекту. Вартість труб до закупівлі не входить. Наразі оголошено тендер очікуваною вартістю 100 млн грн. на комплекс робіт з виготовлення та транспортування плітей підводного трубопроводу.

Компанія «АТ flexglade limited» зареєстрована на Кіпрі 12 квітня 2012 – за шість днів до першої дати розкриття тендерних пропозицій. Цей термін згодом було подовжено до 1 червня.

Нагадаємо, «Чорноморнафтогаз» придбав трубоукладальну баржу вартістю $49,80 млн в листопаді 2010 року у пайового товариства «ABM trade/OU ABМ trade» (Естонія). Дані про цю компанію в інтернеті відсутні. Вартість самої баржі лише на $10 млн більша від вартості послуг кіпрської компанії по управлінню роботою баржі в другому півріччі 2012 року.

В   січні 2012 «Чорноморнафтогаз» за 75,48 млн грн. придбав зварювальне та дефектоскопічне обладнання для встановлення на баржі. В червні цього року держкомпанія за $9,08 млн найняла компанію «HR Quest Middle East Llc» (Катар) для рекрутингу іноземних фахівців на консультування українського персоналу СПБУ «Петро Годованець».