Досьє. Претендент на керівника Укравтодору Андрій Івко
26.05.2021   //  

Андрій Івко (ліворуч) почав карєру в регіональній філії Укравтодорі при Порошенку, а Зеленському зробив крок в головний офіс.

За даними «Наших грошей», найімовірнішим кандидатом на посаду керівника Укравтодора після переходу Олександра Кубракова в Міністерство інфраструктури є Андрій Івко.

Андрій Івко був керівником Служби автомобільних доріг у Запорізькій області з 2018 року. На початку 2021 року його перевили у центральний офіс Укравтодору і він інспектував стан доріг уже як директор Департаменту розвитку доріг Укравтодору.

На посаді керівника Запорізької САД Івко мав хороший дохід – у декларації за 2019 рік його зарплата за рік становила 966 тис гривень, у декларації за 2020 рік – 1,25 млн гривень. Жоден з чинних керівників Служб автомобільних доріг не мав такої суми доходу у деклараціях за 2020 рік. За кілька місяців до свого переведення, у вересні 2020 року, Івко отримав премію від Запорізької САД у сумі 531 тис грн.

До цього Івко працював у низці будівельних компаній: з 2005 по 2008 він був заступником директора з комерційних питань ТОВ «Теплоспецмонтаж», яка виконувала покрівельні роботи. Потім до 2012 року працював заступником директора з виробництва  запорізького ТОВ «Спеценергомонтаж».

У 2016 році Івко був керівником служби доставки ТОВ «Ін-Тайм». З 2012 по 2016 очолював ТОВ «ПМК-21». Раніше ця фірма називалася «Сім Білдінг», яка фігурувала у скандалі з розпилом грошей від Японії в рамках Кіотського протоколу на енергозберігаючі проекти. Тоді однією із генпідрядників по цьому проекту була і «Сім Білдінг» з оточення тодішнього депутата Сергія Грачова, який тоді був керівником передвиборчого штабу Володимира Бандурова.

До 2019 року Івко був співвласником ТОВ «Сі Холдинг» разом із запорожцем Денисом Смоляницьким. Основний вид діяльності компанії був торгівля чорними та кольоровими металами. До бізнесу Смоляницький працював у ПрАТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат».

Кілька місяців на зламі 2017-2018 років Івко очолював ДП «Запорізький облавтодор», щодо якого зараз порушена справа про банкрутство. Після цього Івко став керівником Запорізької САД. Жодного транспорту він не задекларував.

Матір Івка Олена Бєлікова інвестувала у будівництво квартири в Києві у 2016 році. У 2018 вона стала власницею трикімнатної квартири в ЖК «Нова Англія» площею 80 квадратів, ціни в цьому ЖК стартують від 1,2 млн гривень. За рік до цього, у 2017, Олена Бєлікова купила квартиру у іншому ЖК ParkLand по сусідству. У 2018 році Бєлікова купила квартиру на 73 квадрати в Запоріжжі. Сама Бєлікова є фізичною-особою-підприємцем, основний вид діяльності якої – роздрібна торгівля одягом. Також вона є співзасновницею ГО «Футбольна школа «Анвер» разом з Віталієм Вернидубом – футболістом ФК «Зоря» та сином колишнього тренеру клубу Юрія Вернидуба. Віталій одружений з Олесею Вернидуб, дочкою Бєлікової та сестрою Івка.

У 2020 році Олеся Вернидуб оформила право власності на заміський будинок на 255 квадратів. У 2016 році Вернидуб також купила квартиру в Києві на 72 квадрати.

У своїй декларації за 2020 рік Івко вказав квартиру матері у Запоріжжі, дві квартири дружини Альони Івко (Бабич) також у Запоріжжі – одну жінка успадкувала у 2016 році, іншою володіє  разом із матір’ю Любов’ю Бабій. Сам Івко володіє лише офісом на 56 квадратів.

Запорізька САД є абсолютним лідером за профінансованими Укравтодором підрядами у 2020-2021 роках: за підрахунками «Наших грошей», на неї центральний офіс Укравтодору виділив 9,17 млрд гривень.

Традиційно найбільшим підрядником Служби автомобільних доріг у Запорізькій області як до головування в Укравтодорі Кубракова, так і під час нього є турецько-українська ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» – 57% виділених Запорізьким САДом грошей у 2020-2021 роках отримала саме вона.

Також турецький офіс «Онуру» виграв найбільший тендер 2020 року вартістю 11,92 млрд на будівництво запорізького моста, який вона розіграла із пов’язаною з нею турецькою компанією «Gocay»: компанії подали на тендер схожі довідки, а також отримували документи у одному відділенні банку й посвідчували їх в одного й того самого нотаріуса. АМКУ вже рік розслідує  порушення на цьому тендері, однак досі офіційного рішення не було опубліковано. Разом з цим керівниця АМКУ Ольга Піщанська у травні особисто проінспектувала хід будівництва моста у Запоріжжі.

 

Марина Ансіфорова, «Наші гроші»