Суд зобов’язав Академію прокуратури не заважати забудовувати житлом її ділянку на Лук’янівці (фото)
26.01.2021   //  

Господарський суд м. Києва зобов’язав Національну академію прокуратури України в особі ліквідаційної комісії виконувати умови Договору про дольову участь у будівництві житлового комплексу на вул. Сім’ї Хохлових, 8 у Шевченківському районі столиці. Про це свідчить рішення від 8 грудня.

У 2013 році за розпорядженням КМДА Національна академія прокуратури отримала у постійне користування ділянку площею 1,72 га на вул. Сім’ї Хохлових, 8.

У 2018 року був проведений конкурс щодо будівництва житла для працівників Академії та членів їхніх сімей на вказаній ділянці. Його переможцем стало ТОВ «Боричів Тік».

У вересні 2018-го сторони уклали Договір про дольову участь у будівництві, відповідно до якого Академія отримує у власність 11,3% загальної площі квартир об’єкта, а фірма – 88,7%. При цьому остання отримала право передати НАПУ квартири в інших новобудовах столиці. І вже 16 листопада 2018 року додатковою угодою фірма передала Академії майнові права на 11 квартир площею 1696 кв м в будинку на вул. Бориспільська, 18 (ЖК «Чарівне місто») на загальну суму 31,38 млн грн.

У подальшому наказом Офісу Генерального прокурора від 05.03.2020 вирішено припинити Національну академію прокуратури України шляхом ліквідації.

У зв’язку з тим, що НАПУ ліквідується, ТОВ «Боричів Тік» звернулось до неї із заявою про задоволення вимог кредитора, в якій просило повернути витрати на суму 38,02 млн грн: 31,38 млн грн – за майнові права на 11 квартир, і 6,64 млн грн – витрати на проектно-кошторисну документацію і підготовчі роботи по влаштуванню зовнішніх та внутрішніх інженерних мереж.

У відповідь Академія відмовила, пославшись на те, що Договір про дольову участь у будівництві є нікчемним – він фактично є удаваним, адже сторони його уклали з метою приховання іншого правочину – договору про спільну діяльність. Водночас в НАПУ зазначили, що майнові права на квартири на вул. Бориспільська, 18 не могли бути об’єктом цивільного обороту з огляду на рішення Господарського суду м. Києва №910/3435/17 від 24.04.2018.

Не погодившись із відмовою, фірма звернулася до суду. 8 грудня 2020 року Госпсуд столиці частково задовольнив позов ТОВ «Боричів Тік», зобов’язавши НАПУ виконувати умови Договору про дольову участь у будівництві.

Суд дійшов висновку про відсутність правових підстав для визнання вказаного Договору удаваним. Як зазначив суд, за своєю правовою природою Договір є змішаним та містить положення договору про інвестиційну діяльність та договору підряду.

Також суд вказав, що зобов’язання, встановлені сторонами в Договорі, не припинились у зв’язку із ліквідацією Академії, оскільки будівництво житлового комплексу із супутньою інфраструктурою на вул. Сім’ї Хохлових, 8 є безпосереднім та логічним закінченням технологічного циклу зі створення об’єкту архітектури, який можливо продати (реалізувати).

Водночас, суд дійшов висновку, що передача майнових права на квартири на вул. Бориспільська, 18 не є належним виконанням ТОВ «Боричів Тік» своїх зобов’язань за Договором. Адже на момент передачі цих квартир у листопаді 2018 року договір про будівництво житлового комплексу на вул. Бориспільська, 18 був визнаний судом недійсним (у справі №910/3435/17) з моменту його укладення. Тобто, на момент передачі майнових прав на квартири у вказаному будинку вже існувало таке рішення суду, яке нівелювало правомочність власника майнових прав на отримання права власності на нерухоме майно у майбутньому.

Національна академія прокуратури України оскаржила рішення Госпсуду м. Києва в апеляційній інстанції.

Нагадаємо, наказом Генпрокурора Руслана Рябошапки від 5 березня 2020 року НАПУ припинено шляхом ліквідації. На базі академії створюється Тренінговий центр прокурорів України.

ТОВ «Боричів Тік» було створене у 2016 році компанією «Міжрегіональний центр технічної інвентаризації» Дмитра Овсія, що відомий як юрист девелопера Андрія Вавриша. Ще одним засновником фірми «Боричів Тік» був венчурний фонд «Еверест», керівником якого з 2016 по 2019 рр був Вадим Струневич, який став нардепом від «Слуги народу», а після нього – Дмитро Овсій.

У грудні 2018 року засновником ТОВ «Боричів Тік» стало ТОВ «Сучасний квартал», до якого у липні приєднався АТ «ЗНВКІФ «Навіс». Засновниками ТОВ «Сучасний квартал» є Денис Морозов, Сергій Лихицький, Анастасія Самолевська (раніше – Шимчук), Дмитро Махно і АТ «ЗНВКІФ «Авант» Ігоря Ніконова. Денис Морозов станом на 2018 рік був керівником департаменту продажів девелоперської компанії KAN Development. ТОВ «Сучасний квартал» зареєстрований за однією адресою (Київ, вул. Болсуновська, 13-15) із ТОВ «Канбуд» Ігоря Ніконова.

Ділянка 1,72 га Нацакадемії прокуратури входить до проекту ЖК UNIT.Home. Цей житловий комплекс охоплює також сусідні ділянки, а саме понад 22 га, які перебувають в оренді ТОВ «Юніт Холдінгс» Василя Хмельницького і ТОВ «Юніт Житлоінвест», власником якого є ЗНВКІФ «Навіс». На цій території знаходиться корпоративне містечко UNIT.Сity.

Як відомо, Державне бюро розслідувань розслідує кримінальне провадження щодо неправомірних дій службових осіб Національної академії прокуратури України, Генеральної прокуратури України, Київської міської державної адміністрації та приватних компаній щодо забудови ділянки академії на вул. Сім’ї Хохлових, 8 у Києві.

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»