#вони_заплатять Почався процес відшкодування шкоди фармгігантом «Ново Нордіск» за завищені ціни на ліки
21.12.2020   //  

3 листопада 2020 року Антимонопольний комітет України наклав 188 млн. грн. штрафу на картель фармацевтів, що складається з компаній групи «Ново Нордіск» та їх дистриб’юторів в Україні: ПрАТ «Медфарком-Центр», група БаДМ, ТОВ «Медфарм», ТОВ «Аптека «3І», ПрАТ «Ганза».

Наслідком дії картелю в період з 2011 по 2017 роки було необґрунтоване завищення цін до 82% на ліки, що реалізовувались через аптеки та на тендерах.

Аптеки та державні замовники (здебільшого комунальні лікарні та департаменти охорони здоров’я в областях) мають право на відшкодування суми, на яку була завищені ціна, у подвійному розмірі.

Експерти «Ліги антитрасту» проаналізували процедури публічних закупівель щодо закупівлі таких ліків у період дії картелю та направили до замовників листи з пропозицією скористатись безкоштовною допомогою «Ліги антитрасту» та наших партнерів юридичної фірми ADVANQ для відшкодування завданої шкоди.

Всі аптеки, що в період з 2011 по 2017 років купували ліки у зазначених компаній, також можуть скористатись своїм правом та отримати відшкодування шкоди. «Ліга антитрасту» готова надати їм свою безкоштовну допомогу в цьому. Щоб нею скористатись, треба заповнити анкету за посиланням, після чого наші представники з вами зв’яжуться та повідомлять про подальші дії: (https://forms.gle/sk4y6fZZtfw4NnkQ8).

Публікуємо перелік замовників, які за нашими даними понесли за наслідком такого порушення збитки, щоб ви могли переглянути чи є там лікарні у вашому регіоні та моніторити, чи звернуться вони за відшкодуванням шкоди з фармпорушників. Адже ліки купувались за бюджетні, тобто наші з вами, гроші (http://bit.ly/3oUsOtF).

Перелік ліків, ціни на які внаслідок дії картелю були завищені: (http://bit.ly/3nph8yN)