Україна обігнала Росію та Китай по виділенню «ковідних» мільярдів на будівництво – «Ukraine Economic Outlook»
17.12.2020   //  

Україна стала першою серед півтора десятка розвинутих країн за відносним розміром витрат з антикризових фондів, які у період пандемії коронавірусу були витрачені на інфраструктурні проекти – 66% всіх коштів. Натомість, разом на підтримку населення та бізнесу було спрямовано біля 23%.

Про це повідомила засновниця «Ліга антитрасту» Агія Загребельська з посиланням на дані дослідження «Ukraine Economic Outlook».

«Так, у нас 65,9% всіх антикризових заходів складали витрати на інфраструктуру. Наступні за нами Росія – 43,5% та Китай – 19,7%. Потім з 9,7% Австралія. 8,3% – Канада. 7,9% – Турція. І потім з ще меншим показником країни Європейського союзу, США та Великобританія», – написала Загребельська.

З наведених нею даних також помітно, що Україна на компенсацію та підтримку бізнесу з антиковідного фонду спрямувала 18%. Це один з найнижчих показників, менше коштів виділили тільки в Росії та в Іспанії, а Канада сконцентрувалася на прямих виплатах населенню, довівши цей показник до 64%:

«Ми плетемося позаду світового списку по прямим виплатам населенню з показником 4,7%. Для прикладу, в Росії цей показник 12,2%, в Австралії – 62,7%, в Канаді – 63,8%»

З наведених Ukraine Economic Outlook даних також помітно, що ініційована президентом Володимиром Зеленським програма «Велике будівництво» віддала перевагу саме будівництву доріг перед модернізацією та побудовою соціальної інфраструктури. На останню заплановано лише 16 млрд грн., тоді як на дорожні у вісім з половиною разів більше –  120 млрд грн.

Нагадаємо,70% грошей на будівництво доріг освоюють шість компаній, які входять в Національну асоціацію дорожників України (НАДУ) і утворюють картель. За даними «Ліга антитрасту», корупційна маржа на «Великому будівництві» складає від 10% до 40% в прямій залежності від розміру тендеру.