Гладковський розіграв із партнерами 173 мільйони на тролейбуси для Кличка з цинічною знижкою 0,4%
25.11.2020   //  

КП «Київпастранс» 20 листопада за результатами тендеру повідомило про намір укласти угоду з ДП «Автоскладальний завод №1» ПАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс» про купівлю тролейбусів на 173,06 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч виробник поставить 15 нових зчленованих низькопідлогових тролейбусів Богдан Т90117 довжиною 18,75 м по 11,54 млн грн. Тролейбуси 2020 року виготовлення мають 50 сидячих місць та одне місце для візка і вміщають 170 осіб стоячи. Також вони оснащені кондиціонерами в салоні та кабіні, системою відеоспостереження з камерами на лобовому й задньому склі та по одній на кожні двері, мобільним терміналом голосового зв’язку з GPS-датчиком, автоматизованими системами оплати проїзду та підрахунку пасажирів.

У лютому 2019 року «Київпастранс» замовляв заводу такі тролейбуси з кондиціонерами і відеонаглядом на 6% дешевше – по 10,91 млн грн. Однак тоді для системи оплати проїзду передбачалась тільки можливість підключення, а системи підрахунку пасажирів не було.

У 2017 року «Київпастранс» замовляв їх «Богдану» з кондиціонерами і відеонаглядом на 21% дешевше – по 9,55 млн грн., але без систем оплати проїзду та підрахунку пасажирів.

Ціна угоди усього на 0,4% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 173,81 млн грн.

Компанія «Senso Dynamics Llc» (Делавер, США) скаржилась замовнику на надто короткий строк поставки та відсутність авансу, які унеможливлюють участь у тендері з іноземною продукцією. Замовник не задовольнив вимогу. Із червня цей скаржник подав вимоги на 80 тендерах, з яких безуспішно намагався взяти участь лише у трьох фармацевтичних МОЗу.

Єдиним конкурентом традиційно було київське ТОВ «МАЗтранссервіс» Павла і Романа Шевченків із тролейбусами МАЗ 215Т00, яким керує Анатолій Шевченко, причому ніхто не знижував ціну на аукціоні. Раніше співзасновницею суперника також була Світлана Коломієць, а перед тим фірмою володіло ТОВ «Укрпастех» Павла і Романа Шевченків.

Нагадаємо, «Богдан» і «Мінський автомобільний завод» («МАЗ», Білорусь) у 2016 році уклали угоду про спільне виробництво вантажівок подвійного призначення у Черкасах.

Співвласником «Богдан Моторс» раніше був експрезидент України Петро Порошенко, а нині компанія належить його бізнес-партнеру Олегу Гладковському (Свинарчуку), колишньому першому заступнику секретаря РНБОУ. Торік його син Ігор Гладковський з друзями фігурував у скандалі в «Укроборонпромі». Компанія «Богдан Моторс» очолила Топ-10 постачальників транспорту України у 2014-2016 роках від «Наших грошей».