Партнер Порошенка забрав півмільярда Кличка на тролейбуси на 15% дорожчі, ніж позаторік
14.02.2019   //  

КП «Київпастранс» 11 лютого за результатами тендеру замовило ДочП «Автоскладальний завод №1» ПАТ «Автомобільна «Компанія «Богдан Моторс» тролейбусів на 603,90 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця року поставлять 55 зчленованих низькопідлогових тролейбусів Богдан Т90117 довжиною 18,75 м 2019 року випуску по 10,91 млн грн. за штуку. Вони розраховані на 50 місць і 170 пасажирів, мають систему відеоспостереження і кондиціонери в кабіні водія та салоні.

У 2017 році «Київпастранс» замовляв їх «Богдану» на 15% дешевше – по 9,55 млн грн.

Ще 3,65 млн грн. піде на запчастини, інструменти і пристосування окремо від штатних. Договір передбачає навчання персоналу. Гарантійний строк становить два роки.

Ціна угоди лише на 1% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 610,91 млн грн.

Єдиним допущеним конкурентом було ТОВ «МАЗтранссервіс» із тролейбусами МАЗ-215Т00, записане на ТОВ «Укрпастех» Романа і Павла Шевченків, яке останнім часом часто конкурує з «Богдан Моторс». При цьому ніхто не знижував ціну під час аукціону.

Нагадаємо, «Богдан» і Мінський автомобільний завод (МАЗ, Білорусь) у березні 2016 року уклали угоду про спільне виробництво вантажівок подвійного призначення у Черкасах.

Співвласником «Богдан Моторс» раніше був Петро Порошенко, а нині фірма належить його бізнес-партнеру Олегу Гладковському (Свинарчуку), першому заступнику секретаря РНБОУ. Вона очолила Топ-10 постачальників транспорту України у 2014-2016 роках, друге місце якого зайняв нинішній суперник «МАЗтранссервіс».

ТОВ «БКМ-Україна» не допустили до аукціону, оскільки воно надало статут без відмітки державного реєстратора і коду доступу до електронної версії та не зазначило в технічній специфікації марку, тип і модель пропонованих тролейбусів. Також фірма не підтвердила можливість вмикання кожного з кіл тягових двигунів окремо та пропонувала тролейбуси зі щонайменше чотирма замість щонайменше шести гучномовців та з одним боковим і одним салонним маршрутними покажчиками, тоді як замовник вимагав по два. «БКМ-Україна» оскаржила відхилення в АМКУ, проте адмінколегія не задовольнила скаргу.

Торги за іншим лотом щодо 25 менших тролейбусів на 168,02 млн грн., до яких допустили «Богдан Моторс» і ТОВ «Еталон-Лізинг», було відмінено через скорочення видатків.