«Медзакупівлі» зекономили 40% на онкопрепараті Капецитабін від індійського виробника дженериків
20.10.2020   //  

ДП «Медичні закупівлі України» Міністерства охорони здоров’я України 9 жовтня за результатами тендеру замовило фірмі «Accord Healthcare Limited» капецитабін на суму 564 тис євро, або 18,35 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До грудня поставлять 2,77 млн таблеток онкопрепарату Капецитабін Аккорд (міжнародна непатентована назва капецитабін) дозуванням 500 мг за ціною 6,61-6,62 грн. за таблетку.

Гуртова ціна «Медзакупівель» від виробника набагато нижча за роздрібні ціни від дилерів на тендерах інших замовників. Наприклад, у вересні КП «Волинський обласний медичний центр онкології» замовило у ТОВ «АТ-Фарма» 6 тис таблеток аналогу Капецитабін-Віста вчетверо дорожче – по 27,00 грн. У серпні Головний військовий клінічний госпіталь замовив у ТОВ «Бадм-Б» 2 400 таблеток Капецитабін Амакса у 4,5 раза дорожче – по 29,75 грн. А в травні КНП «Сєвєродонецька міська багатопрофільна лікарня» замовила в «АТ-Фарма» 1 200 таблеток Капецитабін-Віста теж учетверо дорожче – по 27,00 грн.

«Медзакупівлі» не допустили до нинішнього аукціону компанію «Senso Dynamics Llc» (Делавер, США), бо вона надала документи іншої юридичної особи – компанії «CSC Pharmaceuticals International» (Індія). Зрештою торгах взяли участь шість компаній:

  • «Accord Healthcare Limited» (Британія) із препаратом Капецитабін Аккорд виробництва «Intas Pharmaceuticals Ltd» (Індія), «Astron Research Ltd» (Британія), «Accord Healthcare Ltd» (Британія), «Pharmacare Premium Ltd» (Мальта);
  • «M.Biotech Limited» (Британія) із препаратом Капетазон виробництва «Reliance Life Sciences Pvt. Ltd» (Індія);
  • «Magnipharma» (Латвія) із препаратом Капенекс виробництва «Hetero Labs Limited» (Індія);
  • ТОВ «Діатом» (Україна) із препаратом із препаратом Капенекс виробництва «Hetero Labs Limited» (Індія);
  • «Mistral Capital Management Limited» (Британія) із препаратом Капецитабін-Віста виробництва «Remedica Ltd» (Кіпр);
  • ТОВ «Аптеки «Фармасіті» (Україна) із препаратом Капецитабін КРКА виробництва «Intas Pharmaceutical Ltd» (Індія), «Pharmacare Premium Ltd» (Мальта), «KRKA d.d. Novo Mesto» (Словенія).

Аукціон виграла фірма «M.Biotech Limited» із ціною 18 354 280 грн., що на 40% нижче від очікуваної суми. Проте її відхилили, бо вона запізнилась на два дні з поданням довідки про відсутність податкових боргів. Так переможцем стала «Accord Healthcare Limited» із вищою на 9 гривень ціною 18 354 289 грн., що теж на 40% нижче від очікуваної суми.

Британська фармацевтична «Accord Healthcare Limited», яка виготовляє ліки-дженерики, є дочірнім підприємством міжнародної фірми «Intas Pharmaceuticals Ltd» зі штабом у Індії.