Мінфін купив золото у фірми, яка вийшла з карної справи про нечесну переробку державних відходів
23.10.2020   //  

ДУ «Державне сховище дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України» Мінфіну 20 жовтня за результатами тендеру уклала угоду з МП у формі ТОВ «Соляріс» про закупівлю золота на 1,44 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч у Держсховище поставлять 695 г афінованого (доведеного до найвищих проб) золота з масовою часткою золота не менше 99,98% по 2 070 грн. за один грам. Воно буде виготовлене у зливках вагою не менше 10 г.

Ціна формується так: маса афінованого золота Х масова частка золота у % 0,9998 Х закупівельна ціна НБУ на день передачі 1 725 грн. за грам у чистоті + 20% ПДВ.

Столичним виробником та переробником дорогоцінних металів «Соляріс» володіють кияни Володимир Миколенко, Тетяна Калайда і Сергій Бестань, а керує Петро Іськов.

У вересні 2018 року військова прокуратура розпочала кримінальне провадження щодо можливої переробки за завищеними цінами брухту і відходів з умістом дорогоцінних металів, що належали ДП «Укроборонсервіс» ДК «Укроборонпром», військовим частинам ЗСУ, ДПСУ і НГУ. На думку слідства, останнім сплачувалась сума за занижену кількість отриманих дорогоцінних металів, а з металів потім виготовлялися ювелірні вироби на продаж. «Соляріс» фігурує у цій справі. У вересні суд повернув фірмі вилучене майно.

Єдиним конкурентом було ТОВ «Донбас-ВДМ» із Покровська Донецької області, яким володіють Олександр та Валерія Плахути і Віктор та Анжеліка Левчуки. У 2016 році воно фігурувало разом із «Солярісом» у справі поліції щодо розкрадання майна. Слідство вважало, що посадові особи ДП «Донбас-ВДМ» при переробці брухту і відходів для Міноборони занижували кількість видобутих дорогоцінних металів та передавали їх ТОВ «Донбас-ВДМ» і ТОВ «Торгівельно-промислова корпорація». У жовтні 2016 року «Соляріс» клопотав про повернення вилученого у «Донбас-ВДМ» при обшуку майна.