І знов рішення суду про можливість завантаження до складу ТП документів з порушенням строку
10.10.2020   //  

На цей раз відзначився Окружний адміністративний суд Луганської області, а дісталось – ДАСУ. «Ліга антитрасту» роз’яснює що відбулось.

Відділ освіти Лисичанської міської ради вирішив закупити м’ясо. В документації замовник вимагав надати акт за результатами заходу державного контролю стосовно додержання операторами ринку вимог законодавства про харчові продукти та корми, здоров’я та благополуччя тварин.

ФОП Конєв І.М. на виконання умов документації надав акт, виданий ГУ Держпродспоживслужби в Луганській області, в якому зазначено про наявність порушень вимог законодавства (відсутній повірений термометр у холодильній камері). Але така невідповідність не завадила замовнику 19 травня визначити його переможцем. І лише після цього, 27 травня, він, вже як переможець, завантажив у систему Prozorro лист ГУ Держпродспоживслужби в Луганській області про технічну помилку в акті.

Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Луганській області під час проведення моніторингу закупівлі встановило, що пропозиція ФОП не відповідала умовам документації саме через наявність зазначених в акті порушень. При цьому ДАСУ у висновку наголошувало, що лист Держпродспоживслубжи про помилку було подано після закінчення строку на подачу тендерної пропозиції, тому вони не враховували його під час здійснення моніторингу.

Замовник оскаржив висновок ДАСУ до Луганського окружного адміністративного суду та, як не дивно, переміг.

Суд вирішив, що замовник не порушував законодавство, а висновок ДАСУ – протиправний, бо наявний лист Держпродспоживслужби, який і замовник, і ДАСУ мали враховувати, не дивлячись на те, що він завантажений в систему з порушенням строків.

Прочитавши рішення ми здивувались не менше вашого. Та вкотре запевнились у своєму висновку щодо різноманіття поглядів різних судів та суддів на одні й ті самі норми.

Але позиція «базових» органів в системі закупівель: Тендерної колегії Антимонопольного комітету, ДАСУ, Мінекономіки та більшості суддів Окружного адміністративного суду м. Києва та Господарського суду м. Києва, – залишається незмінною. Документи, що завантажені після закінчення кінцевого строку подання пропозиції, не можуть враховуватись замовниками на стадії розгляду пропозицій та прийняття рішень про відхилення або визначення переможців. Сподіваємось, що апеляційний та касаційний суд уніфікують практику в цій частині. Тому, краще не ризикуйте та завантажуйте все вчасно.