«Зоря»-«Машпроект» замовила у Лук’яненка блок газоохолоджувачів за 57 мільйонів
07.10.2020   //  

ДП «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря» – «Машпроект» (м. Миколаїв) 30 вересня за результатами тендеру замовило АТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання – Інжиніринг» обладнання на 57,43 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До квітня 2021 року для реконструкції компресорної станції «Яготин» поставлять блок апаратів повітряного охолодження БАПО № 19211-ТХ1.ОЛ3.1 вартістю 57,21 млн грн. На пусконалагодження піде 216 тис грн., а на навчання персоналу з експлуатації – 9 600 грн.

Обладнання виробництва АТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» використовується для охолодження природного і попутного нафтового газу в системах компресорних станцій. Гарантійний строк становить два роки, розмір авансу – 25%.

Ціна пропозиції «СМНВО – Інжиніринг» на 2% нижча за очікувану вартість закупівлі.

Єдиний конкурентом було харківське ПНВФ «Анкор-Теплоенерго» Кирила Гурова, яке пропонувало обладнання власного виробництва на 1% дешевше. Однак його відхилили, бо воно не усунуло недоліки протягом доби після ознайомлення з ними. У протоколі сказано, що умови оплати в конкурсно-ціновій пропозиції фірми не відповідають умовам оплати, визначеним проектом договору, в частині подій, до яких прив’язані етапи платежів.

Основними акціонерами «СМНВО – Інжиніринг» є українець Олександр Кисельов (6%) та кіпрська «Інтер Гроус Інвестментс Лімітед» (75%). Кінцевим бенефіціаром є росіянин Володимир Лук’яненко через російське ООО «Профитпром», швейцарську «Torberg Beteiligungen AG» і кіпрські «Inter Growth Investments Limited» та «Stremvol Holdings Limited». Через ці самі фірми він також володіє українським виробником обладнання АТ «СМНВО», яким багато років керував його батько Володимир Лук’яненко-старший.

Переможець входить у «Групу ГМС» Володимира Лук’яненка і Германа Цоя, куди також входять українські АТ «Сумський завод насосного та енергетичного машинобудування «Насосенергомаш» та АТ «Науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут атомного та енергетичного насособудування». Раніше він називався «Укрхімпроект», а другим бенефіціаром був болгарин Максим Марков, юрист Костянтина Григоришина.

Податківці вважають, що «Укрхімпроект» у 2014-2015 роках ухилився від сплати ПДВ на 2,76 млн грн., відобразивши у податковій звітності операції з надання послуг за кордоном, а фактично надавши їх для АТ «СМНВО» та АТ «Український нафтогазовий інститут».

ДП «НВКГ «Зоря»-«Машпроект» входить до складу держконцерну «Укроборонпром».