«Рідна» фірма Журила натендерила 5 мільйонів у ОГХК при Девісі, якого звільнили за потакання Журилу
03.10.2020   //  

У червні та вересні ТОВ «Атомінвестбуд» отримало три підряди філії «Вільногірський гірничо-металургійний комбінат» АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» щодо товарів і робіт на загальну суму 4,62 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Комбінат замовив фірмі встановлення стаккер-циклона на горизонтальній конвеєрній естакаді ДОФП з метою відпрацювання технології згущення пульпи за 1,80 млн грн., ремонт зумпфа №5 інв. № 70001А за 1,44 млн грн. і сталевих листів на 1,38 млн грн.

Комбінат провів нинішні закупівлі як комерційні на майданчику «zakupki.prom.ua» та опублікував звіти про укладені договори у «Прозорро». Нагадаємо, у 2018 р. обидва комбінати ОГХК припинили проводити закупівлі через відкриті торги у «Прозорро», вирішивши, що вони не є замовниками у розумінні закону «Про публічні закупівлі».

Жовтоводський «Атомінвестбуд» записано на його давнього директора Віталія Малоока із Жовтих Вод. Це чоловік депутатки Жовтоводської міськради від партії «Відродження» Олени Малоок, яка працює фахівцем зі зв’язків з громадськістю та пресою ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат». До 2017 року засновником цієї компанії був депутат Жовтоводської міськради від «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Микола Журило, а в 2010 році – брат останнього Руслан Журило, тодішній заступник директора СхідГЗК.

Потім Руслан Журило очолював ОГХК, доки його не відсторонили від посади в 2018 р.

Нині Руслан Журило знаходиться під слідством, НАБУ підозрює його у нанесенні збитків держпідприємству ОГХК на 300 млн грн. на експортних схемах. Він перебуває на свободі, бо за нього вніс завдаток 12 млн грн. нардеп із «Народного фронту» Микола Княжицький.

Крім того, у 2015 р. Генпрокуратура порушила кримінальне провадження за фактом незаконного видобування корисних копалин службовцями ОГХК. Суд дозволив слідству вилучити документи ОГХК та її контрагентів, у тому числі ТОВ «Імекс Мінералс».

Як пише «Економічна правда», 2 жовтня Фонд держмайна екстрено звільнив т. в. о. голови правління ОГХК Пітера Девіса через корупційні схеми із звинуваченим у корупції екс-менеджментом та через вимивання коштів підприємства. Він був призначений у квітні.

У Фонді повідомили, що отримували звернення від нардепів, СБУ та членів правління ОГХК щодо можливого завдання шкоди майновим інтересам держави. У вересні Девіс одноосібно вирішив відновити продаж продукції Вільногірського ГМК компаніям, які підконтрольні екс-менеджменту ОГХК. Водночас Девіс наказав зупинити відвантаження продукції добросовісними досвідченим учасникам ринку, які співпрацюють з ОГХК на умовах передоплати за вищими цінами, аж до вивантаження завантажених контейнерів. За даними ФДМУ, останні щомісяця купують продукції ОГХК на кілька мільйонів доларів.

Також прес-служба написала, що Девіс не прислухався до заперечень інших членів правління щодо таких дій. Крім того, на Вільногірському ГМК, попри затверджений штатний розпис, у керівництво були включені особи зі складу екс-менеджменту.