З торгів Укравтодору на 450 мільйонів правильно погнали «Онур» і протизаконно відхилили білорусів
04.08.2020   //  

3 серпня Служба автомобільних доріг у Рівненській області обрала переможця на капітальний ремонт автомобільної дороги Н-22 Устилуг – Луцьк – Рівне, ним стала  ТОВ «Енергетично-дорожнє будівництво» з пропозицією  449,88 мільйонів гривень. Про це повідомляється у системі «Прозоро».

На торги прийшли чотири компанії – «AzVirt MMC», «Енергетично-дорожнє будівництво», «ДСТ № 4 г.Брест» та «Онур конструкціон інтернешнл». Пропозицію двох останніх замовник відхилив через невідповідності тендерній документації.

Компанія «Онур», яка є в топі підрядників Укравтодору, не завантажила у систему «Прозоро» більшість документів, які вимагав замовник, тож не підтвердила  відповідності більшої частини кваліфікаційних критеріїв.

А от причини, через які білоруську компанію  «Брест» викинули з торгів, виявились неправомірними. До прикладу, згідно рішенням замовника, компанія начебто не надала підтвердження наявності у головного інженера вищої освіти зі спеціальністю пов’язаною з будівництвом. А насправді у пропозиції фірми був присутній диплом головного інженера з відповідною спеціалізацією.

Нагадаємо, останнім часом Укравтодор у різних областях безпідставно відхиляє пропозиції білоруської компанії «ДСТ № 4 м. Брест». На початку липня це зробила Херсонська САД у тендері на 192,84 мільйони гривень, та Волинська САД у трьох тендерах загальною вартістю 296,75 мільйонів гривень.

ОАО «ДСТ № 4 г.Брест» входить у білоруський державний холдинг «Белавтодор», який і тримає у порядку білоруські дороги.

 

Довідково

Детальний аналіз причин відхилення білоруської компанії  «ДСТ № 4 г.Брест» від Анни Сулими, фахівця з публічних закупівель платформи «Ліги антитрасту»:

Причина відхилення:  В складі тендерної пропозиції учасника в підтвердження наявності працівників, які мають необхідні знання та досвід не надано документів, що підтверджують наявність вищої або неповної вищої освіти з кваліфікацією «будівельник», «інженер-будівельник» тощо за спеціальністю пов’язаною з будівництвом, експлуатаційним утримання і ремонтом автомобільних доріг, мостів і аеродромів, це може бути «Автомобільні дороги» тощо на головного інженера Зарецького О.І.

Умова ТД: Для інженерно-технічних працівників обов’язкова наявність вищої або неповної вищої освіти з кваліфікацією «будівельник», «інженер-будівельник» тощо за спеціальністю пов’язаною з будівництвом, експлуатаційним утримання і ремонтом автомобільних доріг, мостів і аеродромів, це може бути «Автомобільні дороги» тощо.

Висновок:У складі ТП учасник зазначив про наявність головного інженера Зарецького О.І. Надав диплом за спеціальністю «Сільськогосподарське будівництво», кваліфікація інженер-будівельник. Відхилений неправомірно.

Причина: В складі тендерної пропозиції учасника в підтвердження наявності обладнання, матеріально-технічної бази та технологій не надано підтверджуючих документів стосовно наявності асфальтоукладальника на гусеничному ходу VolvoABGTitan 7820, який зазначено в п. 39 розділу ІІ Підсумкової відомості ресурсів.

Висновок: Документація не містить вимог щодо підтвердження наявності техніки, що зазначена у підсумковій відомості ресурсів.  Відхилений неправомірно.

 

Причина: Учасник в складі тендерної пропозиції надано щодо отримання послуг від ТОВ «ДОРСТРОЙ МОНТАЖ КИЇВ» по використанню техніки ВАТ «ДБТ № 4 м. Брест» надано копію договору надання послуг № 4-24/02/2020 від 24.02.20 з копіями додаткових угод №№ 1, 2 та копію договору оренди транспортних засобів № ВІА 301012020-1 від 31.01.20 (між ТОВ «ДОРСТРОЙ МОНТАЖ КИЇВ» та власником, ТОВ «ВІА ДОРБУД», техніки з копією додаткової угоди № 1/1. Термін дії згаданих договорів становить – до 31.12.2021 року. Так, згідно з п. 10.1 договору № 4-24/02/2020: «Цей договір набирає чинності з моменту його підписання Сторонами та скріплення печатками і діє до 31.12.2021 року.»; та згідно з п. 6.1 (зі змінами) договору № ВІА 301012020-1: «Цей Договір набуває чинності з моменту його підписання і діє до 31.12.2021 р.» Умов про можливість пролонгації дані договори не містять. Оскільки згідно умов тендерної документації, зокрема п. 4.4 розділу І та Проєкту договору (додаток № 5), строк виконання робіт та строк дії договору встановлено по 31.12.21 (тобто включно з 31 днем грудня місяця 2021 року), а термін дії вищезгаданих договорів визначено до настання цієї дати (тобто 31.12.21 договори вже не діють), Учасником недотримано умови тендерної документації в цій частині (п. 1.1.1 додатку № 2), а саме надано копію договору з ТОВ «ДОРСТРОЙ МОНТАЖ КИЇВ», чинного не на весь строк виконання договору про закупівлю, та копію договору між власником, ТОВ «ВІА ДОРБУД», техніки та ТОВ «ДОРСТРОЙ МОНТАЖ КИЇВ», який не посвідчує право ТОВ «ДОРСТРОЙ МОНТАЖ КИЇВ» надавати у користування техніку, необхідну для надання послуг на весь строк за предметом закупівлі.

Висновок: Підстава відхилення неправомірна. Відхилений неправомірно.