Укравтодор не допускає до тендеру ціною 1,9 млрд міжнародні корпорації – китайська «Сіногідро» поскаржилась в АМКУ
13.04.2020   //  

8 квітня українське представництво китайської корпорації «Сіногідро Корпорейшн Лімітед» подало скаргу до тендерної колегії Антимонопольного Комітету України на дискримінаційні вимоги, внесені Службою автомобільних доріг у Дніпропетровській області в тендерну документацію на ремонт дороги М-04 очікуваною вартістю 1,92 млрд гривень. Про це повідомляється у системі «Прозоро».

Мова йде про найбільший тендер цього року в системі Укравтодору – на розіграш виставлено одним лотом поточний середній ремонт автомобільної дороги державного значення М-04 Знам’янка – Луганськ – Ізварине км 72+442- км 151+930 (окремими ділянками).

Представництво міжнародної корпорації «Сіногідро Корпорейшн Лімітед» вирішило прийняти участь у змаганнях за підряд, але не має можливості це зробити у зв’язку з дискримінаційними вимогами дніпропетровських укравтодорівців, які так само забороняють участь у своїх тендерах консорціумів.

Фірма оскаржує вимогу згідно якої учасник має подати документальне підтвердження виконання аналогічного договору, виконаного в останні три роки по 100% обсягам робіт в договорах, які були виконані не менше ніж на 85%. Зокрема, учасник мав до участі у цьому тендері виконати регенерацію конструктивних шарів дорожнього одягу холодним ресайклінгом на  814 тис м2 , укріпити 288 тис м2 дорожнього узбіччя, влаштувати  786 тис м2 нижнього шару асфальтобетонного покриття та інше. У скарзі компанія зазначає, що має міжнародний багаторічний успішний досвід у будівництві автомобільних доріг, але ці контракти не потрапляють у часові рамки передбачені умовами документації. На вимогу підтвердження відповідного досвіду фірма планувала подати великі контракти на будівництво автомагістралей у Грузії та Таджикістані, але вони були виконані раніше зазначеного у документації терміну.

Також учасник вважає, що замовником не аргументовано встановлення обмеження щодо відсотку виконання договору, через який  потенційного учасника позбавлено можливості підтвердити досвід аналогічним договором, який з різних об’єктивних причин виконано менше, ніж на 85% від ціни договору.

Також  компанія оскаржує вимогу , згідно якої учасник має подати позитивний відгук від замовників у попередніх аналогічних договорах, який має бути виданий не раніше дати оголошення закупівлі. У скарзі фірма зазначила, що має відповідні відгуки від Міністерства регіонального розвитку та інфраструктури Грузії та від  Міністерства транспорту Республіки Таджикістан, на замовлення яких виконувала роботи по будівництву автомагістралей, але відгуки були надані раніше, а закон не передбачає обмежень щодо дати або періоду надання відгуку від замовника та  не містить жодного орієнтиру на дату оголошення закупівлі. Фірма зазначає, що у зв’язку з всесвітніми заходами, які вживаються для подолання епідемії коронавірусу, компанія не має можливості отримати відгук у замовників з інших країн до завершення етапу подання пропозицій.

Саме цю заточку Укравтодору Антимонопольний комітет України вже неодноразово визнавав дискримінаціною, і змушував змовника прибрати вимоги у такій редакції, але служби автодоріг продовжують вписувати її до тендерної документації.  Відповідний досвід, який у цьому тендері прописав дніпропетровський САД,  в країні має не більше 3-х компаній, які займають перші місця у списку фаворитів серед підрядників Укравтодору.

«Сіногідро Корпорейшн Лімітед»– українське представництво однойменної китайської корпорації з місцем знаходження у Пекіні, яка у 2012 році входила у рейтинг найбільших будівельних корпорацій Китаю. Компанія виконувала роботи у 55-ти країнах світу,  керівником українського представництва значиться Янг Фан.

Цієї зими «Сіногідро» подавала заявку на участь в тендері по будівництву автомобільного моста через річку Дніпро в місті Запоріжжі за 11,92 млрд грн. Однак Укравтодор відхилив її і китайці поскаржились в Тендерну колегію, у тому числі повідомивши про незаконний допуск до тендеру двох турецьких компаній . Щоправда у лютому «Сіногідро» відкликало скаргу, пославшись на зміну планів через розпал епідемії коронавірусу в Китаї.

Валерія Іванова, «Наші гроші»