Суд зупинив рішення ДАБІ, яке заважало почати забудову офісами Пейзажної алеї
18.03.2020   //  

Суд зупинив дію рішення Державної архітектурно-будівельної інспекції України від 20.11.2019 про скасування Містобудівних умов та обмежень (МУО) для проектування об’єкта будівництва «Реконструкція нежитлових будинків під адміністративно-офісні будинки» на вул. Великій Житомирській, 34-Б, 34-В у Шевченківському районі м. Києва. Про це свідчить рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 13 березня.

Вказані МУО були видані ТОВ «Будстандарт» для проектування реконструкції нежитлових будинків під адміністративно-офісні будинки на вул. Велика Житомирська, 34-Б, 34-В. У документі вказується, що ці нежитлові будинки площею 550 кв м і 630 кв м відповідно фірма купила у 2015 році.

Відповідно до МУО, гранична висота будівель після реконструкції має становити 15 м. Остаточна висота мала бути визначена у проектній документації.

При цьому у МУО не вказано ділянку, на якій запланована реконструкція. Натомість стоїть посилання на норму закону про те, що реконструкція об’єктів будівництва без зміни зовнішніх геометричних розмірів їхніх фундаментів, нове будівництво об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури тощо відповідно до Генплану, зонінгу чи ДПТ на замовлення органів державної влади чи органів місцевого самоврядування на відповідних землях державної чи комунальної власності можуть здійснюватися за відсутності документа, що засвідчує право власності чи користування ділянкою.

Відповідно до Генплану Києва, сказано у МУО, ділянка належить до території житлової середньо- та малоповерхової забудови. Ділянка проектування знаходиться в межах центральної планувальної зони, історичного ареалу м. Києва, в ландшафтній, архітектурній та археологічній охоронних зонах, в межах охоронної (буферної) зони пам’яток-об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Собор Святої Софії та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська Лавра», в межах Державного історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ».

Власниками ТОВ «Будстандарт» є Сергій Огонесянц (0,59%), Олег Манолюк (0,59%) і кіпрська компанія «Піссаро Холдінгс Лімітед» (Pissaro Holdings Limited; 98,82%), кінцевим власником якої є Огонесянц. Керівником «Будстандарту» є Сергій Гунько.

ТОВ «Будстандарт» разом з кіпрськими компаніями «Кроусман Констракшнс Лімітед» і «Харгомор Інвестментс Лімітед» (Hargomor Investments Limited), а також литовською «БТ Інвест» є власниками ТОВ «Компанія «Євровнєшторг». Кінцевими власниками «Євровнєшторгу» є Сергій Огонесянц, Олег Манолюк, Геннадій Манолюк, а також Агне Рузгіене, Марина Познякова і Раймондас Туменас, що також є власниками ТОВ «Новус Україна» і ТОВ «Столиця груп» (будівельна компанія Stolitsa Group).

У свою чергу компанії «Євровнєшторг» і «Кроусман Констракшнс Лімітед» є власниками ТОВ «ЄВТ Грейн», керівником якого є Сергій Гунько. Вказані фірми управляють терміналами у портах Миколаїв, Ольвія.

Сергій Огонесянц і Олег Манолюк також є співвласниками ТОВ «Софія» (с. Софіївка, Миколаївська обл.), що займається вирощуванням зернових, разом із Ігорем Шереметою та Андрієм Заїкою, колишнім керівником Державної екологічної інспекції України (2015-2017).

Андрій Заїка був гендиректором будівельної компанії «HCM Group», яка у 2010 році злилася зі «Столиця Груп».

На виборах 2014 року до Верховної Ради Заїка балотувався за списками «Сильної України» Сергія Тігіпка. У 2012 році був власником компанії «Лани Драбівщини» разом з братом екс-міністра освіти Дмитра Табачника Михайлом та вже згаданим вище Геннадієм Манолюком.

На виборах до Київради 2006 року Заїка був другим номером у списку Партії зелених, яку очолював Денис Москаль. Фірма з групи Москаля «Каштанове місто» прославилася скандалом з будівництвом культурно-рекреаційного комплексу на озері Синє в Києві. Співвласником «Каштанового міста» є кіпрський офшор «Елакол Девелопментс лімітед», на який було зареєстровано частку акцій Заїки у «HCM-Group».