Суд відібрав у АРМА 11,5 тисяч тон сої, арештованої по справі схемних фіскалів
27.02.2020   //  

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) у січні прозвітувало, що отримало в управління 11,5 тис. тонн сої і планує її продавати. Утім, поуправляла АРМА активом менше місяця. Київський апеляційний суд 10 лютого 2020 року своєю ухвалою скасував передачу цієї сої в АРМА, задовольнивши клопотання власників сої – компаній «Agroresurs marketing SDN. BND»,  «AGORIL PTE.LTD», ТОВ «Віртекс – А», ТОВ «Торгова Компанія Сузір`я», ТОВ «Торгово-експортна компанія «Берегиня».

В апеляції виявилося, що арешт, який наклали на сою в грудні 2019 року, скасований судами, тому що не було “встановлено обґрунтованих даних, які б безсумнівно вказували, що арештоване майно має реальні ознаки речового доказу”. А отже, в управління АРМА було передано майно, арешт якого було скасовано, що суперечить вимогам КПК та практиці Європейського суду з прав людини.

Також представник власників сої говорив про те, що сторона обвинувачення  не надала будь-яких доказів, які б підтверджували, що соя коштує 200 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої з січня відповідного року. А активи саме від такої вартості передаються по закону в АРМА.

Судді Київського апеляційного суду вирішили, що з рішенням, яким соя передавалася в АРМА “погодитися неможливо”, оскільки скасований арешт майна свідчить про неможливість подальшого знаходження  вказаного майна в управлінні АРМА. Відтак, передачу цього активу в Агентство скасували.

11,5 тис. тонн сої Агентство отримало в рамках кримінального провадження щодо схеми з мінімізації платежів до держбюджету.

Як раніше повідомляли “Наші гроші”, у схемі, за версією слідства, були задіяні працівники податкової міліції ГУ ДФС у Херсонській області. За версією слідства, у схему були залучені ТОВ “Адоніс Мега Торг” та ТОВ “Вірекс-А”. За даними слідчих, серед контрагентів цих компаній було ТОВ “Транс-грейн”. Бенефіціаром компанії значиться Сергій Коренєв. Це чоловік Ірини Коренєвої, яка у лютому 2019 року подала декларацію після звільнення з посади державного інспектора Київської митниці ДФС. Ще одним контрагентом була ТОВ «Еко Трейд Захід». Її власником значиться Тарас Ткачук – колишній старший оперуповноважений з особливо важливих справ ГУ ДФС у Львівській області. У декларації після звільнення за квітень 2018 року Ткачук вказує основним місцем роботи ТОВ «Дедуктивна компанія «Мока», 90% якої володіє колишній замначальника відділу оперативного управління ГУ ДФС у Львівській області Любомир Тхір. Про Тхора «Наші гроші» писали в матеріалі «Після звільнення фіскал десь знайшов 4 мільйони і почав бізнес з родичами прокурора Шемчука».