Одеситам дали 200 мільйонів на переремонт траси Мерефа-Лозова, бо її зіпсували вода і вантажівки (додано)
27.12.2019   //  

(додано повідомлення компанії “Автомагістраль-Південь”)

Служба автомобільних доріг у Харківській області уклала угоду з ТОВ «Автомагістраль-Південь» про додаткові роботи з поточного середнього ремонту автодороги Р-51 Мерефа – Лозова – Павлоград на 204,16 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

До кінця 2020 року трасу відремонтують окремими ділянками на відрізку км 0+000 – км 131+189. Закупівлю додаткових робіт провели за переговорною процедурою, оскільки у травні саме «Автомагістраль-Південь» виграла основний підряд вартістю 1,49 млрд грн.

«Автомагістраль-Південь» 27 листопада повідомила Харківській САД, що під час ремонту стан існуючого покриття значно погіршився. В результаті обстеження з’ясувалося, що на зниження міцності покриття вплинуло перезволоження верхньої частини земляного полотна і постійний рух великовагового транспорту в період від визначення обсягів робіт, зазначених у проекті, донині, і як наслідок – недостатня його щільність. Іншими словами, інтенсивність руху вантажівок та вологість ґрунту виявились більшими, ніж передбачав проект ремонту.

Харківська САД уже 29 листопада погодилась, що додатковий ремонт необхідний. Тому на ділянках з виявленими дефектами, які виникли в результаті зломів та просадок основи з існуючих залізобетонних плит, потрібно замінити, відновити та посилити дорожній одяг.

Як пояснили у компанії «Автомагістраль-Південь», трасу Р-51 Мерефа-Лозова почали відновлювати ще у 2017 році. Роботи виконувались окремими ділянками від початку траси до м. Лозова іншими підрядниками. «Автомагістраль-Південь» лише цьогоріч приступила до роботи на даній трасі. На першому етапі компанія сконцентрувала зусилля на ремонті більшої решти ділянок від початку траси до м. Лозова.

Загалом цьогоріч компанія виконала ремонт ділянок загальною протяжністю 94 км у тому числі 53 км з влаштуванням верхнього шару покриття. Отже ремонт дороги Р-51 Мерефа-Лозова-Павлоград в Харківській області ще повністю не завершено, залишається необхідність закінчити виконання робіт на ділянках протяжністю понад 50 км.

«До роботи «Автомагістраль-Південь» не має претензій. А ось до ділянок, які не завершили інші підрядники, є питання. В більшості випадків вони пов’язані з невдалими проектними рішеннями, а також тривалим часом експлуатації ділянок незавершеного ремонту (без влаштованого верхнього шару покриття) при відсутності контролю руху вантажного транспорту.

Наступного року ремонт траси повинен бути повністю завершений. Закінчувати роботи на всіх ділянках буде наша компанія. Ми не можемо просто влаштувати верхній шар покриття на пошкодженій та недостаньо міцній основі. Адже саме «Автомагістраль-Південь» потім буде повністю відповідати за якість траси та давати гарантію на завершене покриття. Відповідно замовник прийняв рішення про необхідність додаткових коштів на виконання непередбачених нашим контрактом робіт. Тому виконавцем робіт є ми, і врешті решт саме наша компанія візьме на себе повну відповідальність за якісь траси», – зазначають у «Автомагістраль-Південь».

Від «Наших грошей». У 2017 році ремонт траси Р-51 на ділянці км 3+000 – км 132+000 вартістю 189,70 млн грн. замовили фірмі ТОВ «Даф-С» (згодом перейменована на «Дороги України). У контракті було визначено, що гарантійний строк на цементобетонне покриття дороги має становити вісім років. Однак 9 грудня 2019 року Харківська САД розірвала угоду з «Дорогами України». У додатковій угоді вказано, що розрив угоди не стосується гарантійних зобов’язань фірми і що їй вже було перераховано 176,14 млн грн. Разом з тим, в «Укравтодорі» вирішили найняти нову компанію за нові гроші замість вимагати виконання гарантійних зобовязань від «Доріг України». Нагадаємо, ця фірма пов’язана з оточенням мера Харкова Геннадія Кернеса.

Як зазначив «Харківський антикорупційний центр», у вересні, тобто за два місяці до листа «Автомагістраль-Південь», тодішня голова Харківської ОДА Юлія Світлична розповіла про виконані роботи на цій дорозі та на обїздній дорозі Лозової.

«Дорога на Лозову відновлена. Вона комфортна, безпечна та якісна – із збудованими ваговими комплексами, ремонтом мостових споруд, якими проходить шлях, та врахуванням усіх норм і стандартів», – відзначила керівниця області.

«Автомагістраль-Південь» одеситів Олега Наливанного і Валерія Короткова очолила Топ-10 дорожніх підрядників у 2018 році. Вона орендує більшість техніки у ТОВ «Белогві» Олександра Бойка з Одещини, чиє ТОВ «Шляховик-97» поставлятиме асфальтобетон.

Нагадаємо, у серпні на околиці Харкова обвалився міст після проїзду перевантаженої автоцистерни, якою «Автомагістраль-Південь» перевозила асфальтобетон для ремонту траси Р-51. Поліція відкрила провадження щодо службової недбалості та порушення правил безпечної експлуатації споруд проти Харківської САД і ДочП «Харківський облавтодор».

Невдовзі поліція виявила в Дергачах вантажівку Ford, яка належала фірмі «Белогві» й використовувалась «Автомагістраль-Південь» для перевезення асфальтобетону з заводу фірми «Шляховик-97» в Дергачах у бік відремонтованої фірмою «Автомагістраль-Південь» траси Р-51. Слідство вважає, що посадовці «Автомагістраль-Південь» для економії власних обігових коштів систематично здійснюють понаднормове перевезення асфальтобетону. Суд арештував вантажівку та вилучені з нею документи, а також дозволив вилучити в Одесі та області документи «Автомагістраль-Південь», «Шляховик-97» і «Белогві».