Міст у Харкові могла обвалити перевантажена фура одеситів з асфальтом для траси Мерефа-Лозова
01.10.2019   //  

Міст на околиці Харкові обвалився після проїзду перевантаженої автоцистерни, якою ТОВ «Автомагістраль-Південь» перевозило асфальтобетон для ремонту траси Мерефа-Лозова. Про це стало відомо з ухвал Жовтневого райсуду м. Харкова від 10 вересня.

У серпні на Окружній дорозі Харкова обвалилася частина мосту. Це сталось одразу після проїзду вантажівки з цистерною, що було зафіксовано на відеореєстраторі очевидця. Того ж дня Новобаварський ВП ГУНП в Харківській області відкрив кримінальне провадження щодо службової недбалості та порушення правил безпечної експлуатації споруд проти Служби автомобільних доріг у Харківській області та ДочП «Харківський облавтодор».

Суд арештував фрагменти мосту, надав поліції доступ до документів Харківської САД, ДочП «Харківський облавтодор» та Харківського національного автодорожнього університету щодо експлуатації мосту і призначив будівельно-технічну експертизу.

Експерт Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз мав з’ясувати, чи відповідають проектній документації фактичні конструктивні елементи шляхопроводу та їхні складові (якщо ні, то в чому невідповідність) і які можливі причини руйнування.

Невдовзі поліція за допомогою даних із відеореєстратора та показів його власника виявила в Дергачах вантажівку Ford, яка належала ТОВ «Белогві» й використовувалась «Автомагістраль-Південь» для перевезення асфальтобетону з заводу ТОВ «Шляховик-97» в Дергачах у бік траси Р-51 Мерефа – Лозова – Павлоград. Цю дорогу «Автомагістраль-Південь» відремонтувала за угодою із Харківською САД на 1,49 млрд грн., при цьому голова Харківської ОДА Юлія Світлична вважає цей ремонт особистим досягненням.

Слідство вважає, що посадовці фірми «Автомагістраль-Південь» для економії власних обігових коштів систематично здійснюють понаднормове перевезення асфальтобетону.

Суд арештував вантажівку та вилучені з нею документи, а також дозволив вилучити в Одесі та області документи «Автомагістраль-Південь», «Шляховик-97» і «Белогві».

Нагадаємо, «Автомагістраль-Південь» належить одеситам Олегу Наливанному і Валерію Короткову. Компанія очолила Топ-10 дорожніх підрядників у 2018 році.