Керівництво «Укрспецекспорту» підозрюють у привласненні мільйонів на фіктивних вечерях для іноземців в ресторані замдиректора держкомпанії
02.12.2019   //  

Теруправління Держбюро розслідувань, яке розташоване в Києві, вважає, що службовці деркомпанії «Укрспецекспорт» у 2016-2019 рр. привласнювали кошти держпідприємства, в порушення вимог тендерного законодавства укладали завідомо збиткові договори, на підставі яких перераховувались кошти підконтрольним керівництву «Укрспецекспорт» ТОВ «Фішер Клаб» та ТОВ «Фішер Клаб 2017» за послуги з харчування представників іноземних делегацій та співробітників ДК «Укрспецекспорт» в київському ресторані «Fisher», які фактично не надавались. Про це свідчать ухвали Голосіївського райсуду Києва, зокрема, від 25 листопада.

Згідно з матеріалами справи, у 2016-2019 рр. «Укрспецекспорт» провів в ресторані «Fisher» (м. Київ, вул. Кирило-Мефодіївська, буд. 14/2) понад 200 заходів (обіди, вечері та дружні вечері) на загальну суму майже 2 млн грн. Учасниками цих заходів були співробітники «Укрспецекспорт», перекладачі та іноземні делегації. За проведений кожен такий захід у ресторані «Fisher» «Укрспецекспорт» перераховував «Фішер Клаб» та «Фішер Клаб 2017» кошти в сумі від 4 тис грн. до 10 тис грн.

За даними СБУ, обіди, вечері та дружні вечері у ресторані «Fisher» по факту не проводились. Згідно з матеріалами справи, заступник гендиректора «Укрспецекспорт», будучи фактичним власником ресторану «Фішер», управління фінансово-господарською діяльністю якого здійснюється через «Фішер Клаб» та «Фішер Клаб 2017», надавав вказівки підлеглим (двом керівникам Регіонального департаменту № 3 ДК та керівнику служби офіційних заходів ДК) на оформлення завідомо фіктивних актів надання послуг щодо харчування іноземних делегацій у ресторані «Fisher».

У свою чергу, родич заступника гендиректора «Укрспецекспорт», будучи номінальним керівником ресторану, спільно із директором «Фішер» та іншими невстановленими особами, виготовляли фіктивні рахунки на оплату та товарні чеки від ресторану, які в подальшому слугували підставою для перерахування ДК «Укрспецекспорт» коштів.

У подальшому з відома гендиректора ДК «Укрспецекспорт» та під контролем головного бухгалтера держкомпанії на рахунки «Фішер Клаб» та «Фішер Клаб 2017» перераховувались кошти за нібито надані послуги з харчування іноземних делегацій в ресторані. Після цього, кошти переводились у готівку через два ФОПа і ТОВ «Товстар» та привласнювались заступником гендиректора. За даними слідства, родич заступника гендиректора за посередництва іншої особи через водія заступника гендиректора передають замгендиректора обготівковані кошти для їх розподілу між ним, гендиректором «Укрспецекспорт» та головбухом.

На підставі підроблених документів (накладні, рахунки-фактури та інше) за нібито надані послуги, ДК «Укрспецекспорт» у 2016-2019 рр. перерахувало «Фішер Клаб» та «Фішер Клаб 2017» кошти. В одній ухвалі йдеться про близько 10 млн грн., в іншій – про 2 млн грн. (в результаті чого державним інтересам можливо було завдано збитків на цю суму).

Правоохоронці вважають, що керівник «Укрспецекспорт», його заступник, головбух та інші фігуранти справи, діючи за попередньою змовою групою осіб та зловживаючи службовим становищем, привласнюють кошти ДК «Укрспецекспорт».

25 листопада суд надав доступ до документації операторів мобільного зв`язку. Зокрема, інформації стосовно абонентів телекомунікаційних послуг, які знаходились на вул. Дегтярівська, буд. 36 ДК «Укрспецекспорт»; вул. Кирило-Мефодіївська, буд. 14/2, ресторан «Фішер»; просп. Відрадний, 22, ресторан «Українські страви»;  вул. Лаврська, 13,ресторан «Купол»; вул. Велика Житомирська, 2А, готель «InterContinental Kyiv». Того ж дня, суд надав доступ до інформації оператора мобільного зв`язку «Vodafonе», які містять дані про розмови заступника гендиректора «Укрспецекспорт», його родича та інших фігурантів справи.

Як повідомлялося, у травні цього вийшло розслідування Валерії Іванової для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом», в якому йшлося про заступника гендиректора ДП «Укрспецекспорт» Павла Старинця, який проживає в незадекларованому елітному будинку під Києвом. Також журналісти зафіксували, як протягом робочого тижня на робочому авто «Укрспецекспорту», яким користується Павло Старинець, його особистий водій приїздить під ресторан «Фішер». Він щодня приносив до закладу документи, а також проводив зустрічі з людиною, яка залишала в його авто передачі.

Ресторан «Фішер» був записаний на Сергія Коваленко до травня цього року, тобто до виходу розслідування. У соціальній мережі «одноклассники» батько чиновника Віктор Старинець вказав рідну сестру Сергія Коваленка своєю племінницею. Тобто, номінальний власник ресторану «Фішер» і оборонний чиновник Павло Старинець – родичі.

Наразі ТОВ «Фішер Клаб» називається ТОВ «Норт компані» і записане воно на ТОВ «Мейн стренг», бенефіціари Олеся Романенко та Тетяна Куліш, директором вказаний Юсуф Саматех. У 2017-2019 рр. директором «Фішер Клаб» була Ірина Обросова, у 2016-2017 – Надія Порутчик.

На ТОВ «Мейн стренг» Ятта Абдоуліе з Гамбії переписали і ТОВ «Фішер Клаб 2017», яке тепер називається ТОВ «Вольт-стар».

Павла Старинця призначили на посаду заступника очільника «Укрспецекспорту» у червні 2018 року, до того він працював помічником заступника ДП.

До кінця жовтня держкомпанію з експорту та імпорту продукції і послуг військового та спеціального призначення  «Укрспецекспорт» очолював Сергій Проскуркін. Наразі в.о. керівника гендиректора ДК  є Вадим Кожевніков. З 2015 до початку 2018 р. «Укрспецекспорт» очолював Павло Букін.