Керівник «Укрспецекспорту» приховав маєток за 10 мільйонів та елітний рибний ресторан
07.05.2019   //  

Заступник гендиректора ДП «Укрспецекспорт» Павло Старинець проживає в незадекларованому елітному будинку під Києвом, обслуговування якого мінімум вдвічі перевищує його зарплатню. Також чиновник приховав від декларування елітні авто та ресторан.

Про це йдеться в розслідуванні Валерії Іванової для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом»

Заступник очільника «Укрспецекспорту», яке в ходить до державного концерну «Укроборонпром», проживає в маєтку на 630 кв м. Помістя розташоване на гектарі землі в селі Музичі під Києвом.

За словами експерта з нерухомості Юрія Новосела, вартість такого будинка на ринку стартує від 10 млн грн. Без урахування ремонту та меблів. Щомісячне обслуговування такого помістя – $2-5 тис (від 50 тис грн.).

Маєток Павла Старинця

На різних посадах в державному «Укрспецекспорті» Старинець працює 15 років. В 2014 році, коли було придбано елітний маєток, його зарплата складала в середньому 25 тис грн. на місяць. У попередній рік, ще менше – у середньому до 21 тис грн.

Загалом за попереднє десятиріччя роботи в «Укрспецекспорті» увесь його офіційний дохід, якби він не витрачався, покрив би лише чверть такого будинку.

Дружина Олена теж працювала в «Укрспецекспорті», нині вони офіційно розлучені.

Мати, на яку записаний будинок, вже давно на пенсії, а до того працювала бухгалтером у Національному банку України. Вона проживає в старій багатоповерхівці в Києві. Її чоловік з десяток років не має власного бізнесу, і теж пенсіонер.

На питання журналістів «Наші гроші з Денисом Бігусом» (Bihus.info) про походження грошей, мати чиновника запевняла, що її чоловік заробив на цей будинок у 90-ті роки, будуючи курятники. Але сам пенсіонер їздить на простій Kia та проживає в багатоповерхівці.

Окрім елітного маєтку, сім’я Павла Старинця користується низкою автомобілей. Зокрема, Land Rover Discovery Sport.  Ціна такої автівки у офіційного дилера складає 1,5 млн грн.

Журналісти зафіксували під будинком чиновника ще одну таку ж автівку тільки з іншими номерами. На обох «сімейні» номери чиновника – «7877», тільки з різними буквами. Аналогічні висять на його старенькій Honda, і це єдина машина, яку Старинець задекларував.

На схожих номерах їздить і його робоча автівка Toyota Highlander 2018 року випуску в комплектації, яку для чиновника придбала ДП «Укрспецекспорт» разом з «сімейними» номерами «7878». Обійшлася це авто держпідприємству в 1,6 млн грн. (детально про авто читайте в матеріалі «Наших грошей»)

Протягом робочого тижня журналісти фіксували, як на робочому авто «Укрспецекспорту», яким користується Павло Старинець, його особистий водій приїздить під рибний столичний ресторан «Фішер». Він щодня приносив до закладу документи, а також проводив зустрічі з людиною, яка залишала в його авто передачі.

Ресторан «Фішер» позиціонує себе як заклад для «успішних людей»

 

Ресторан «Фішер» записаний на Сергія Коваленко, який працює в інтернет-провайдері «Кабель-Воля». За даними сайту «Ворк.юа» – ще у березні цього року, начебто власник елітного ресторану шукав роботу на 20 тис грн. А в 2016 році, коли на нього оформили ресторан, він працював в концентрі цього провайдера.

У соціальній мережі «одноклассники» батько чиновника Віктор Старинець вказав рідну сестру Сергія Коваленка своєю племінницею. Отже, номінальний власник ресторану «Фішер» і оборонний чиновник Павло Старинець – родичі.

Павла Старинця призначили на посаду заступника очільника «Укрспецекспорту» у червні 2018-го року, до того він працював помічником заступника ДП, а також у дочірньому підприємстві «Спецтехноекспорт».

«Укрспецекспорт» очолює Сергій Проскуркін, нині підприємство та його «дочірки»   фігурують у десятках кримінальних проваджень. Чиновників українського спецекспортеру підозрюють у легалізації доходів отриманих злочинним шляхом, службовому підробленні, зловживанні службовим становищем, привласненні та розтраті майна.