Солдатів трьох областей буде годувати той самий підрядник, але дешевше на 13% невідомо за рахунок чого
16.10.2019   //  

Міністерство оборони України 10 жовтня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Преміум Фінанс Груп» про послуги із забезпечення військовослужбовців харчуванням і харчовими продуктами на 42,60 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Спершу за підсумками торгів договір уклали на 47,80 млн грн., але того ж дня вартість знизили додатковою угодою через зменшення обсягу замовлення до 42,60 млн грн.

Цьогоріч фірма годуватиме військових Київської, Житомирської і Черкаської областей.

Ціни добових видач харчів за різними нормами знизились порівняно з минулим роком.

Наприклад, забезпечення харчуванням за загальновійськовою нормою №1 для військовослужбовців коштує 77,52 грн. на добу. Це на 13% дешевше від грудня 2018 року, коли Міноборони замовляли його цій самій компанії по 87,42 грн. на добу.

Забезпечення харчуванням за льотною нормою №2 коштує 72,60 грн. на добу, що на 20% дешевше за торішню ціну від «Преміум Фінанс Груп», яка складала 86,88 грн. на добу.

За рахунок чого саме відбулося подешевшання харчування військових, невідомо.

Первинна ціна угоди була всього на 0,05% нижчою від очікуваної вартості закупівлі.

Чотири фірми пропонували на 5-11% нижчі ціни, але їх відхилили. ТОВ «Понтем.УА» і ТОВ «Актив Компані» не усунули якісь недоліки у документах протягом доби після ознайомлення з цими недоліками на переговорах. ТОВ «Біс Агро Груп» відхилили за відсутність підтвердження подання тендерного забезпечення. ТОВ «РКГ» не надало документи про відсутність підстав для відхилення за ст. 17 закону «Про публічні закупівлі», за що його відхилили, причому без повернення тендерне забезпечення.

Жодна з цих чотирьох компаній не оскаржувала своє відхилення в АМКУ.

Дорожчим конкурентом було ТОВ «Продторг-НГ» Володимира Абрамова, колишнього співзасновника одного з «генерал-єнакієвських» годувальників армії ТОВ «Геус-Груп».

Саме «Продторг-НГ» був обраний переможцем інших двох тендерів Міноборони щодо харчування для військових ще семи областей, проте нині вони оскаржуються в АМКУ.

Столична «Преміум Фінанс Груп» віднедавна належить Галині Зінькевич із с. Тарасівка Білоцерківського р-ну Київської обл., яка в 2015 році балотувалась у Білоцерківську райраду від «Радикальної партії Олега Ляшка», будучи різноробочою ТОВ «Візит».

Перед тим переможцем володіла Валентина Кучер, відома як головний бухгалтер ТОВ «Укрпродакорд ОР». Директором переможця із січня 2019 року є Микола Васильович Дешпетко – раніше особа з такими ПІБ була офіцером Національної гвардії України.

Усього із 2016 року фірма отримала підрядів переважно в силовиків на 1,07 млрд грн.

Нині «Укрпродакорд ОР» записано на директора Андрія Струка, а раніше засновником була Тетяна Глиняна, теща колишнього депутата Білоцерківської райради (від Партії регіонів, потім – позафракційний) Руслана Березюка. До того фірму було записано на дружину Березюка Олену, яка також була співвласницею ТОВ «Візит» (детальніше про цю групу читайте у статі «Скандальні годувальники солдатів-1. «Білоцерківські»).

Нагадаємо, у 2015 р. начальника управління тилу та логістики Нацгвардії Святослава Манжуру затримали при отриманні хабара у 232 тис грн від Руслана Березюка. Але за ґрати жоден з них не потрапив. Під час передачі хабара Глиняна також знаходилась у автівці, де відбувався злочин. Однак по справі вона проходила лише свідком.