Суд зберіг штраф АМКУ фірмі Буткевича, яка розіграла аукціон Держгеонадр і залишилася з родовищем
07.10.2019   //  

Касаційний господарський суд Верховного Суду відмовив в позові ТОВ «Укргаздоб» про скасування штрафу Антимонопольного комітету України за антиконкуретні дії під час аукціону з купівлі спецдозволу на користування родовищем нафти та газу в Харківській області.

Таку постанову суд прийняв 26 вересня.

З матеріалів справи відомо, що в Березні 2016 року Державна служба геології та надр провела аукціони з продажу спецдозволів на користування надрами. В результаті торгів  «Укргаздоб» отримало 20-річний дозвіл на вивчення з подальшою промисловою розробкою Південно-Кисівської площі на Харківщині, де можна видобувати нафту та газ. Єдиним конкурентом на цьому аукціоні «Укргаздоб» було ТОВ «Нафтогазенергопром».

Після цього фірма, яку не допустили до аукціону – ТОВ «Ютекснафтогаз», звернулася до АМКУ з проханням розслідувати можливу змову учасників під час торгів.

В результаті розслідування АМКУ встановив, що фірми змовилися і розіграли між собою торги Держгенонадр, спотворивши їх результат. Було встановлено, що фірми, фігуранти справи, пов’язані з ТОВ «Нафтогазенергопром» та ТОВ «Єдина нафтогазова компанія» і надавали один одному поворотну фінансову допомогу. Також під час аукціону фірми-конкуренти не торгувалися, була встановлена спільна підготовка пропозицій та супровідної документації. Також журналісти надали свідчення, що представники «Укргаздоб»  та «Нафтогазенергопром» спілкувалися між собою, а невдовзі після отримання фірмами спецдозволів («Нафтогазенергопром» переміг в іншому аукціоні), обидві вони одночасно змінили своїх засновників на одних і тих самих людей.

В результаті АМКУ оштрафував «Укргаздоб» на 27 тис грн., а  «Нафтогазенергопром» на 81 тис грн.

Не погоджуючись з цим рішення, «Укргаздоб» звернувся до суду з позовним скасувати рішення АМКУ. Фірма заявила, що помилковим було твердження про пов’язаність учасників аукціону через треті фірми, які не брали участі в торгах. Також стверджувалось, що не може бути прикладом пов’язаності факт одночасної зміни власників обох фірм, бо це відбулося через декілька місяців після проведення аукціону. Також фірма спростовувала інші факти, які вплинули на рішення АМКУ.

В свою чергу Верховий суд підтвердив висновки попередніх інстанцій, які відмовилися задовольнити позов «Укргаздоб», та не знайшов в цих рішеннях упередженості. Таким чином, були підтверджені факти АМКУ про змову «Укргаздоб» з «Нафтогазенергопром» під час аукціону Держгеонадр.

На момент проведення аукціону «Укргаздоб» існувала лише півтора місяці, її власники, як і власники конкурента на торгах, були зовсім не відомі на паливно-енергетичному ринку люди. Після отримання фірмою спецдозволу на користування родовищем, новими власниками стали Роман Дружбін та його бізнес-партнери з оточення міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. В 2018 році бенеціфіаром став співвласник мережі магазинів АТБ Геннадій Буткевич, але керівником фірми залишився Віталій Алдошин.

З судового реєстру відомо, що ТОВ «Ютекснафтогаз», яке подало заяву до АМКУ, також намагалося відсудити видачу спецдозволів «Укргазбуд» та «Нафтогазоенергопром». Але в 2017 році справу програло. ЗМІ відносили «Ютекснафтогаз» до орбіти екс-міністра Миколи Злочевського.

На даний державний реєстр вказує дійсними спецдозвіл «Укргазбуд» на розробку Південно-Кисівської площі, а також є дійсним спецдозвіл «Нафтогазоенергопром» на користування Мурафинською площею, власником фірми також є Геннадій Буткевич.

Судовий реєстр не містить інформації про кримінальну справу щод посадовців Держгеонадр, які  проігнорували факти змови на аукціоні з продажу спецдозволів.