Суд амністував директора скандальної «Вектор Фарми», який зірвав поставки ліків для хворих на ВІЛ/СНІД на 42 мільйона
22.09.2019   //  

Деснянський райсуду Києва амністував колишнього директора ТОВ «Вектор Фарма» (нині – ТОВ «Фіоліс трейд ЛТД») Сергія Копилова, чия службова недбалість призвела до зриву поставки ліків для хворих на ВІЛ/СНІД на суму 42,09 млн грн. Про це йдеться у вироку суду від 12 вересня.

У грудні 2014 р. «Вектор Фарма» виграла тендер МОЗу на поставку антиретровірусних препаратів (Вірокомб, Віролам та Ефервен) на 52,65 млн грн. За тиждень після підписання договору сторони уклали додаткову угоду, якою збільшили термін поставки до 6 місяців і надали МОЗу можливість виплатити аванс в розмірі до 100% від суми договору.

23 грудня 2014 р. «Вектор Фарма» отримала 52,65 млн грн. для закупівлі ліків для ВІЛ-інфікованих. Однак замість цього фірма поклала гроші на депозит в ПАТ «КБ «Преміум». Звідти «Вектор Фрама» у січні 2015 р. їх достроково зняла і перерахувала іншим компаніям за зобов’язаннями, не пов’язаними із закупівлею чи постачанням антиретровірусних препаратів.

Копилов мав можливість повернути невикористані кошти до держбюджету, втім, він цього не зробив, а звернувся до Міністерства охорони здоров’я з пропозицією укласти додаткову угоду і збільшити вартість товару до 62,86 млн грн., посилаючись на те, що через зростання курсу долара і обмеження НБУ фірма не могла придбати долари для розрахунків із виробником медпрепаратів – індійською компанією «Ранбаксі Лабароторіз Лімітед». МОЗ відмовилося збільшити ціну.

У квітні 2015 р. Копилов був звільнений з посади директора «Вектор Фарми». Водночас фірма змінила назву на ТОВ «Фіоліс Трейд Лтд». Новим засновником фірми стала лондонська компанія «Фіоліс Трейд ЛТД», бенефіціарним власником якої значиться Інна Руденко з Острога Рівненської обл. Новий засновник зареєстрований за адресою: Лондон, Воберн Плейс, 30, офіс 95. За цією ж адресою була зареєстрована компанія «Керімар трейд ллпі» – попередній власник «Вектор Фарми».

У липні та серпні 2015 р., із простроченням строку поставки, який закінчився у червні, «Фіоліс Трейд Лтд» поставила МОЗу частину ліків на 10,56 млн грн. Поставку решти препаратів на 42,09 млн грн. так і не здійснено, вказану суму не повернуто. У червні 2016 р. МОЗ виграв в суді, який зобов’язав «Фіоліс Трейд Лтд» виплатити міністерству 42,09 млн грн. боргу, а також 11,81 млн грн. штрафних санкцій. У 2017 ТОВ «Фіоліс Трейд Лтд» визнано банкрутом.

У суді Копилов визнав себе винним повністю, покаявся. Він також розповів, що вимагав від засновників «Вектор Фарма» виконання договору. В березні 2015 р. Копилов написав листа до МОЗ, що фірма вимушена буде повернути гроші, але засновники фірми були не задоволені, що він написав такого листа і звільнили його. Копилов також запевнив, що не мав умислу на заволодіння або розтрату державних коштів.

Суд визнав винним Копилова за ч.2 ст. 367 КК України, (службова недбалість, тобто невиконання та неналежне виконання службовою особою своїх службових обов’язків через несумлінне ставлення до них, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом державним інтересам та спричинило тяжкі наслідки, а саме матеріальної шкоди у розмірі 42,09 млн грн.).

Суд також зазначив, що першочергово Копилов обвинувачувався у вчиненні кримінального правопорушення за ч.5 ст. 191 КК України (розтраті чужого майна в особливо великих розмірах – коштів держбюджету в сумі 42,09 млн грн. шляхом зловживання своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб). Але обвинувачування за цією статтею не знайшло свого підтвердження (обвинувачування за ч.5 ст. 191 КК України є не конкретним, орган досудового розслідування не зазначив час, місце, спосіб привласнення обвинуваченим за попередньою змовою групою осіб ввірених грошових коштів (попередньої оплати за поставку товару). Суд зауважив, що перерахування отриманих «Вектор Фармою» від МОЗ коштів на депозит не може свідчити про розтрату цих грошей, тим більше, що вони були достроково повернуті на рахунок «Вектор Фарми».

В результаті суд призначив Копилову покарання у виді 3 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на 3 роки, зі сплатою 5 тис грн. штрафу, але в силу Закону України «Про амністію у 2016 році» звільнив його від призначеного покарання.

Цивільний позов МОЗ та прокуратури про стягнення з Копилова 42,09 млн грн. суд залишив без задоволення, враховуючи, що екс-директор вчинив інкриміноване кримінальне правопорушення під час виконання ним своїх трудових (службових) обов’язків, а крім того, Госпсуд Київської області вже стягнув з «Фіоліс Трейд ЛТД» на користь МОЗ 42,09 млн грн.

Суд також скасував арешт на квартиру Копилова та автомобіль Volkswagen Multivan

Екс-голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський пов’язував «Вектор Фарму» з головою тендерного комітету МОЗ Романом Богачовим та радником міністра МОЗ Раїси Богатирьової Дмитром Підтуркіним, які займали свої посади за часів Віктора Януковича. Саме у той період «Вектор-фарма» виграла підряди МОЗу на 535,41 млн грн. Сам Підтуркін повідомив «Нашим Грошам», що виграв суд проти видання Бродського «Обозреватель», яке поширювало цю інформацію.

У 2012 р. засновником «Вектор Фарма» був Віктор Кіптик. Підтуркін називає Копилова старим другом Віктора Кіптика. «Кіптік є власником кількох десятків фірм, одна з яких, ТОВ «Грюнбау Борд Україна», засвітилася в 2014 р., зірвавши поставку дефібриляторів для комплектації швидких для МОЗу», – писав Підтуркін. За його даними, дружина Кіптика працювала в секретаріаті Кабміну в управлінні протоколу.