Сквер біля Подолу повернули під забудову мормонам, яких захищає депутат-адвокат Марченко
31.07.2019   //  

Верховний Суд залишив недійсним рішення Київради від 24.09.2015 про розірвання договору оренди ділянки площею 0,93 га на вул. Глибочицькій, 5 із Релігійним Управлінням Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів в Україні (інша назва – мормони). Про це на своїй сторінці Facebook повідомив нардеп від ВО «Свобода» Юрій Левченко, який був третьою стороною по справі.

У 2001 році мормони купили у ЗАТ «Український промислово-фінансовий концерн «Славутич» майновий комплекс загальною площею 0,22 га (2235 кв м). Це дві двоповерхові адмінбудівлі, гараж, бойлерна, сміттєзбиральник, сарай.

У 2003 році вони отримали в оренду ділянку площею 0,93 га на вул. Глибочицькій, 5 для експлуатації цього майна. Однак вже у 2003-2004 рр будівлі були зруйновані на 80%, а у 2005 році – їх демонтували.

Тоді ж, у 2005 році мормони уклали з Київрадою новий договір оренди, за яким отримали ділянку в оренду на 25 років для будівництва молитовного будинку з недільною школою. За умовами договору, завершити забудову ділянки мормони повинні були не пізніше 3 років з моменту держреєстрації договору оренди (вересень 2005 року). До слова, мормони намагалися через суд скасувати пункт договору оренди, який дозволяв Київраді розірвати договір оренди через незабудову ділянку у трирічний термін, однак суди їм відмовили.

У вересні 2015 року Київрада розірвала договір оренди у зв’язку із не завершенням забудови, а також зважаючи на стійкий громадський супротив. Цим же рішенням ділянці було надано статус скверу.

Мормони це рішення Київради оскаржили в суді, де їхні інтереси представляють юристи юрфірми «Ілляшев та партнери», співзасновником якої є Роман Марченко, обраний у 2015 році депутатом Київради за списками «Самопомочі».

Паралельно із позовом до суду у січні 2016 року Марченко підготував і зареєстрував проект рішення про скасування рішення Київради про розірвання договору оренди ділянки на вул. Глибочицькій, 5. Він і фракція «Самопомочі» пояснювали, що мормони збудують двоповерхову будівлю на 20% ділянки, а решта 80% – це буде сквер з відкритим доступом. При цьому вказувалося, що у міста немає коштів облаштувати там сквер. «Грошей на облаштування цього скверу у міста немає… Зараз там за фактом занедбана територія, заросла бур’яном», – коментував Марченко. Нагадаємо, що ділянка до 2015-го перебувала в оренді мормонів, яких представляє його юрфірма.

Справа за позовом мормонів щодо розірвання договору оренди розглядалася в судах із 2016 року. Вже у квітні 2016 року Госпсуд м. Києва (суддя Сергій Балац) визнав рішення Київради недійсним. На початку 2018 року апеляція це рішення скасувала, вказавши на правомірність дій Київради. Разом з тим Верховний Суд відправив справу на новий розгляд в апеляцію. У квітні цього року Північний апеляційний госпсуд (судді Іоннікова І.А., Михайльська Ю.Б., Разіна Т.І.) залишили без змін рішення Госпсуду Києва: суд зазначив, що мормони вчиняли дії по оформленню документації для забудови ділянки, і не побачив їх вини у незавершенні будівництва у трирічний строк. А 25 липня – це ж зробив і Верховний Суд.

Нагадаємо, що на початку вересня 2018 року партія «Самопоміч» виключила депутатів Київради Сергія Гусовського, Олексія Руденка, Сергія Харчука та Вадима Васильчука з членів партії за завдання значної шкоди репутації політичної сили. Вони голосували за рішення, що сприяли передачі земельних ділянок у власність родини депутата Романа Марченка.

Після цього фракція «Самопомочі» у Київраді саморозпустилася. До нової фракції «Самопомочі» увійшло двоє депутатів. Ще 17 депутатів увійшли до новоствореної групи «Київська команда». А ще троє, у тому числі Марченко, стали позафракційними.