Компанія з групи Ісаєнка через суд отримала дозвіл ДАБІ на будівництво житлового комплексу за Палацом «Україна»
25.07.2019   //  

Суд зобов’язав Державну архітектурно-будівельну інспекцію України видати ТОВ «Катерпіллер» дозвіл на виконання будівельних робіт об’єкту будівництва «Реконструкція майнового комплексу на вул. Предславинській, 35 у Печерському районі м. Києва». Про це свідчать дані держреєстру судових рішень.

15 січня 2016 року ПАТ «Київський завод «Радар» і ТОВ «Катерпіллер» уклали договір про пайову участь у капітальному будівництві житлового комплексу.

Під забудову завод віддав ділянку 1,36 га на вул. Предславинська, 35. Також під перспективну забудову визначена сусідня ділянка площею 2,06 га. За угодою, завод має отримати 1504 кв м офісних приміщень. Загальна площа приміщень комплексу (з урахуванням перспективної забудови), включно з квартирами, підземним паркінгом та ін., складає 128 тис кв м.

28.08.2018 «Катерпіллер» звернувся до ДАБІ України із заявою про видачу дозволу на виконання будівельних робіт. ДАБІ розглянула цю заяву і відмовила у видачі дозволу через неподання ряду необхідних документів.

«Катерпіллер» поскаржився до суду, який дійшов висновку, що фірма подала всі необхідні документи. Суд 19.12.2018 визнав неправомірними дії ДАБІ України і зобов’язав Інспекцію видати ТОВ «Катерпіллер» дозвіл на виконання будівельних робіт. Апеляційний суд 13 березня залишив це рішення без змін.

Касаційні скарги на ці рішення судів подала ДАБІ України і ГО «Європейський закон і порядок». У підсумку Касаційний адмінсуд повернув скаргу ДАБІ України, оскільки вона не сплатила судовий збір. А громадська організація свою скаргу відкликала.

Зауважимо, що завод «Радар» подав в суд позов про розірвання договору з «Катерпіллером» у зв’язку з істотним порушенням ним умов договору. Однак, у разі розірвання договору за ініціативою заводу, він повинен буде компенсувати фірмі всі понесені нею витрати (це прописано у договорі), а це – щонайменше 77,66 млн грн (ця сума встановлена аудиторським звітом ДАСУ від 11.05.2019, с.58). Наразі справа призупинена, оскільки у ній призначена судова будівельно-технічна експертиза.

Нагадаємо, з 2017 року НАБУ розслідує кримінальне провадження, що стосується договору між «Радаром» і «Катерпіллером». На думку слідства, службові особи заводу «Радар» з метою одержання неправомірної вигоди для ТОВ «Катерпіллер» у договорі занизили вартість ділянки 1,36 га, на якій вестиметься будівництво, у понад 5 раз, та не вказали про наявність на ній 9 приміщень вартістю понад 10 млн грн, внаслідок чого зменшили розмір пайового внеску заводу на понад 100 млн грн.

На ділянку та 9 корпусів у лютому цього року було накладено арешт. Однак, у квітні слідча суддя попри заперечення детективів скасувала арешт. І у травні «Катерпіллер» поновив роботи зі знесення та демонтажу корпусів.

ПАТ «Київський завод «Радар» входить до Державного концерну «Укроборонпром».

Засновниками ТОВ «Катерпіллер» є белізька компанія «Мерлін Девелопментс Інк» і ТОВ «Спецмехбуд 21». Кінцевими власниками «Катерпіллера» значаться Олег Тимошенко, Василь Шомонка. Керівник фірми – Андрій Клочко. Генпідрядником будівництва є ТОВ «Бориспільміськбуд», девелопером – ТОВ «Перфект Груп Інвест».

«Спецмехбуд 21», «Бориспільміськбуд» і «Перфект Груп Інвест» входять в групу компаній Perfect Group.

Кінцевими власниками белізької «Мерлін Девелопментс Інк» є Дмитро Мармуляк з Кременчука і громадянин Індії Кумар Кульдіп.

Дмитро Мармуляк у 2013-2016 рр був директором ТОВ «Проффайненс Груп», якого надалі замінила, ставши і засновником фірми, Лариса Криворучко – це дружина Володимира Криворучка. Разом із нинішнім головою правління ПАТ «ХК «Київміськбуд» Ігорем Кушніром у 2010 році вони стали депутатами Кременчуцької міської ради від Партії регіонів. Саме у Кременчуці Кушнір вибудував свою кар’єру.

Відзначимо, що Мармуляк та індієць Кумар Кульдіп значаться також власниками кіпрської компанії «Асодрія Холдінгс Лтд», яка володіє українським ТОВ «Расмус». У 2013-2016 рр 50% частки у цьому підприємстві належало Вікторії Полухіній.

З 2017 року і донедавна Полухіна була засновницею ТОВ «Магнат Будсервіс Лтд», власником і керівником якого зараз є батько Вадима Столара – Михайло Столар. У 2010-2012 рр Вадим Столар був народним депутатом від Партії регіонів. Після 2014 року його почали називати «сірим кардиналом» столиці. Вадим Столар на останніх парламентських виборах балотувався по списку «Опозиційної платформи – За життя» Бойка-Рабіновича-Медведчука у прохідній частині списку (№11).