Оточення біглого агента ФСБ, яке заробляло на фіктивних ремонтах вагонів метро, отримає ще 630 мільйонів
24.07.2019   //  

КП «Харківський метрополітен» планує укласти договір з ТОВ «Ваго-рев» щодо закупівлі послуг з ремонту вагонів на загальну суму 629,85 млнгрн.

Про це пише «Харківський антикорупційний центр» з посиланням на дані системи Prozorro.

Метрополітен планує замовити послуги по встановленню обладнання, технічного переоснащення та ремонту 328 вагонів рухомого складу. Ремонт вагонів планують зробити за два з половиною роки –  до кінця 2021 року.

Договір буде укладено за результатами неконкуретної процедури. До цього метрополітен двічі оголошував закупівлю на ремонт, але торги відмінили через відсутність достатньої кількості учасників.

Правоохоронці підозрюють ТОВ «Ваго-Рев» у отриманні коштів за проведення фіктивних ремонтів рухомого складу «Харківський метрополітен». Мова йде про угоду, яку було укладено в 2016 році, тоді її вартість склала 724 млн грн.

В рамках розслідування цієї справи були заарештовані банківські рахунки ТОВ «Ваго-рев». Але 11 червня цього року  суд задовольнив клопотання фірми про скасування арешту банківських рахунків.

Правоохоронці перевіряють можливу розтрату коштів харківського метрополітену головних підрядників КП – ТОВ «Ваго Рев», ТОВ «Системи прогресивної очистки», ТОВ «Спеціалізований «Проектно будівельний монтажний поїзд-753». Торік суд обрав запобіжний захід екс-директору «Ваго-Рев» Геннадію Долженку.

ТОВ «Ваго Рев», ТОВ «Системи прогресивної очистки» та ТОВ «СПБМ Поїзд-753» відносяться до сфери впливу голови Адміністрації Холодногірського району, депутата Харківської міськради Максима Мусєєва. Як стало відомо у жовтні 2018 року, за даними СБУ, Мусєєв – агент ФСБ, який мав доступ до державної таємниці, збирав та передавав інформацію російським кураторам. Щоправда, затримати його не вдалося – він утік до Росії. Попри цю інформацію, він зберігав до останнього посаду голови РДА, яку обійняв ще в 2012 році.

На даний час, серед власників ТОВ «Ваго-рев» є аудитор з Ізраїлю Євген Ананченко та свіжестворена ТОВ «Харків Інвест Проект». Засновником останньої вказаний мешканець Дніпра Віталій Журавльов. Він був відомий як керівник ПАТ «Хімдивізіон». За даними «Smida», серед акціонерів цієї компанії є відомий бізнесмен Олександр Лівшиць з Кривого Рогу та Ірина Перова з Харкова. Остання, за даними ЗМІ, прописана у квартирі, яка належить Аллі Добкіній – дочці нардепа Михайла Добкіна.