Голова АМКУ визнав, що дії АМКУ не подіяли на трьох змовників на ринку палива
14.06.2019   //  

Голова АМКУ Юрій Терентьєв заявив, що три мережі АЗС продовжили практику утримання однакових цін не зважаючи на дії Антимонопольного комітету. Про це повідомляє «УНІАН» із посиланням на інтерв’ю Терентьєва телеканалу «112 Україна».

Юрій Терентьєв у якості прикладу досягнень Антимонопольного комітету навів ситуацію на ринку світлих нафтопродуктів.

«Коли ми бачили, що ціни на автозаправних станціях на стелах скрізь однакові. Шість основних гравців сегменту імпортного палива підтримували протягом майже річного періоду однакові ціни на стелах. При цьому котирування Platts (котирування ринку нафти) досить інтенсивно змінювалися в бік переважно падіння. Тобто ми бачили, що коли трохи дорожчає нафта, бензин одночасно підвищувався в ціні, і ціни стабілізуються на повністю однаковому рівні. Коли він зменшується, нічого не відбувається», – розповів Терентьєв.

Після проведення розслідування і прийняття рішення АМКУ та його схвалення з боку судової системи ситуація змінилася.

«Зараз ми бачимо, що якщо раніше шість основних гравців (мережі автозаправних станцій, – ред.) дотримувалися однакової цінової політики, то місяць тому ми прийняли нове рішення і тільки три з них, скажімо так, підтримують подібну комерційну практику. І це тільки один приклад, коли чітко сформульоване розуміння проблеми антимонопольним комітетом призводить до того, що суб’єкти починають змінювати свою діяльність, оскільки ніхто, принаймні мало суб’єктів свідомо хочуть бути правопорушниками», – резюмував глава АМКУ.

Які саме мережі АЗС продовжили діяти з ознаками змови, голова АМКУ не уточнив.

Нагадаємо, у травні 2019 року Антимонопольний комітет наклав 77 млн грн. штрафу на компанії «ВОГ», «ОККО» та «Сокар» за вчинення узгоджених антиконкурентних дій на ринку палива у 2017 році. У розслідування у якості змовників не фігурували мережі групи «Приват» Ігоря Коломойського та «Глуско», яку пов’язують з оточенням Віктора Медведчука.

Восени 2016-го АМКУ оштрафував власників мереж АЗС під брендом «ОККО», «Паралель», «WOG», «AMIC», «SOCAR», «Shell» на 204,3 мільйона гривень за узгоджені дії при формуванні роздрібних цін на паливо у 2013-2016 роках. Тоді «приватівські» АЗС також не фігурували у розслідуванні, а мережі «Глуско» ще не існувало. Вона утворилась вже після цього рішення АМКУ.

Юрій Терентьєв пов’язував відсутність мереж «Привату» і «Глуско» у переліку виявлених АМКУ змовників тим, що «в їх діях не було того ж ступеню синхронності», не навівши інших подробиць.