«Енергоатом» дасть півмільярда росіянам, яких урочисто відвідував Путін, а у Порошенко викреслили з санкційного списку
23.05.2019   //  

НАЕК «Енергоатом» опублікував повідомлення про намір укласти контракти із «Diakont S.R.L.» (Італія) у межах двох закупівель обладнання для Рівненської АЕС вартістю 530,72 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Йдеться про обладнання для реконструкції кранів кругової дії та обладнання до мостового крану для двох блоків ВП РАЕС.

На обох тендерах конкуренцію «Diakont» склала компанія «GmbH ISV Steuerungssysteme» з Німеччини, яка пропонувала обладнання власного виробництва (детальніше про процедуру закупівлі у довідці нижче).

«Diakont s.r.l.» вперше виграло підряд «Енергоатому» вартістю $5,48 млн у липні 2014 року. Тоді ж «Наші гроші» повідомили, що фірма зареєстрована у невеликому італійському містечку Сан-Квіріко-ін-Колліна на Михайла Федосовського, який водночас є генеральним директором російського ЗАТ «Діаконт».

За даними міжнародної торговельної бази даних «Import Genius», італійська компанія «Diakont» є регулярним контрагентом однойменної російської компанії АТ «Діаконт» (АО «Диаконт» – рос.). Наприклад, із РФ в Італію відправляли вироби з алюмінію, а з Італії в РФ – багатошарові друковані плати.

Зареєстрований у Санкт-Петербурзі «Диаконт» є постійним учасником державних закупівель Російської Федерації. За даними бази «Контур.Фокус», з кінця 2012 року компанія отримала замовлень на 6,4 млрд рублів. Лише за останні 12 місяців сума замовлень склала майже 725 млн рублів.

Федосовський контролює й інші підприємства. І вони також отримують підряди у російських бюджетних замовників. Зокрема, ООО «Газпроект-ДКР» з середини 2014-го підписало контрактів на 1,2 млрд рублів (75% компанії належить Федосовському та 25% – АО «Диаконт» ), ООО «Комтех» – понад 200 млн рублів (100% статутного у Федосовського).

На офіційному сайті «Диаконту» у розділі «Історія» зазначається, що у 2017 році «в Італії відбулась урочиста церемонія установки І колони нового заводу з виробництва електромеханічних актуаторів компанії Diakont SRL». Тут же повідомляється, що роком раніше, у 2016-му, президент РФ Володимир Путін разом із лідером Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим відвідали «Діаконт» і «ознайомились з останніми технологіями і розробками». Задовго до цього, у 2010-му, Путін будучи прем’єр-міністром РФ також «високо оцінював інноваційну продукцію “Діаконту”», похвалились у компанії.

У квітні 2017 року Рада нацбезпеки і оборони України вносила російський «Диаконт» до переліку підсанкційних юридичних осіб, однак у варіанті від червня 2018 року – ця компанія зі списку щезла.

Додамо, восени 2018-го «Наші гроші» зафіксували, що українське ТОВ «Діаконт» із Київщини подавало на тендер філії «Прикарпаттрансгаз» ПАТ «Укртрансгаз» документ, де зазначалось, що його посадові особи у 2015 році проходили професійні навчання, організовані однойменним ЗАТ «Діаконт» з Росії. У системі ДП «НАЕК «Енергоатом» українському «Діаконту» вдалось зібрати замовлень уже на 115,76 млн грн.

Довідка по процедурах закупівель:

На етапі подання тендерних пропозицій на кожному з тендерів, що були оголошені 12 грудня 2018 та 31 січня 2019 років, замовник неодноразово вносив зміни до тендерної документації.

У межах однієї закупівлі скаржниками виступили «Baltijos Informacinės Sistemos» з Литви та ТОВ «Укратом Сервіс». Останнє – подало скаргу в АМКУ по обох тендерах.

Наприклад, у компанії зауважили, що одні із внесених змін можуть бути спрямовані на звуження кола потенційних учасників закупівлі. Йшлось про введення обмеження щодо закуповуваного обладнання до кранів за типом реакторної установки (ВВЕР-1000 замість моделі ВВЕР В213 або ВВЕР-440 з реактором типу В213).

«Замовник намагається прив’язати вимоги ТД до конкретного типу реактора, – йдеться у скарзі, – при цьому кранове обладнання для АЕС з реакторами ВВЕР не є унікальним та може бути поставлене кожною компанією, яка має в своєму активі успішні поставки подібного обладнання для АЕС».

Тендерна колегія АМКУ не стала розглядати скарги, адже у її тексті скаржник не пояснив, чим замовник порушив його права, вкотре відкоригувавши зміст тендерної документації (як цього вимагають норми Закону «Про публічні закупівлі»).

Як би там не було, енергоатомівці виправились самостійно. Згодом із тендерної документації зникла інформація про тип реактора. У подальшому цей абзац замовник відшліфував двічі, в результаті вимога набула такого вигляду.

Першу редакцію даного пункту замовник опублікував 12 березня із зазначенням кінцевого строку подання тендерних пропозицій – 15 квітня. Другу редакцію, яка була останньою в даному блоці, було опубліковано 19 березня, але із кінцевим строком подання пропозицій – 1 квітня.

 

Врешті, «Укратом Сервіс» не прийшов на торги, і в обох аукціонах позмагались «GmbH ISV Steuerungssysteme» та «Diakont S.R.L.», жодна з яких не зіграла на пониження ані копійкою.