Поліція розслідує розтрату коштів на ремонті покрівлі суду за півтора мільйона
07.05.2019   //  

Поліція вважає, що у грудні 2018 року службовці теруправління Державної судової адміністрації (ДСА) України в Полтавській області та посадовці ТОВ «БК «Євро еліт буд» внесли завідомо недостовірні відомості до документів щодо обсягів виконаних будівельних робіт по капремонту покрівлі Лубенського міськрайонного суду. Про це написала Дарина Синицька у «Полтавщині».

У жовтні минулого року теруправління замовило ТОВ «Будівельна компанія «Євро Еліт Буд» капремонт покрівлі Лубенського міськрайонного суду по вул. Монастирська, 17 за 1,4 млн грн. Згідно з договором, роботи повинні були бути виконані до 15 грудня.

Усю суму за ДСА виплатила до кінця 2018 року. Втім, як з’ясувало видання на початку року, роботи не були закінчені й 22 січня 2019 р.

В подальшому справою зацікавилося правоохоронці. За тиждень після виходу матеріалу «Полтавщини» поліцейські відкрили кримінальне провадження за ч.3 ст.191 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб).

Поліція підтвердила інформацію видання, що підрядник не виконав у строк ремонт покрівлі, та засумнівалась у якості виконаних робіт, оскільки вони здійснювалися в зимовий період.

Аби зібрати доказову базу, слідчі звернулися до Лубенського міськрайонного суду з кількома клопотаннями. Усі судді, які мали повноваження чинити правосуддя, заявили про самовідвід, тому матеріали направили до Хорольського райсуду Полтавської області. Ця процедура затягнулася на 2 місяці, тому клопотання були задоволені лише у квітні.

Суддя Володимир Старокожко надав слідчим дозвіл на доступ до оригіналів документів Теруправління ДСА щодо ремонту покрівлі, а також на огляд приміщення та даху лубенського суду.

ТОВ «Будівельна компанія «Євро Еліт Буд» володіють голова ради підприємців Полтави, голова Полтавської міської виборчої комісії Євген Ніколаєнко та громадський діяч Євгеній Мартосенко, який також є керівником товариства.

Видання нагадало, що у січні у Полтаві затримали заступника начальника Полтавського теруправління ДСА Віталія Федька. Посадовця підозрюють у тому, що він вимагав та отримав 248 тис грн. хабара. На думку СБУ, Федько отримував по 15% «відкату» за ремонт приміщень судів. Він нібито налагодив механізм одержання неправомірної вигоди від місцевих підприємців, обіцяючи сприяти у підписанні актів виконаних робіт та вчасного перерахунку коштів.

Від «Наших грошей»:

Згідно з даними «Прозорро», ТОВ «БК «Євро еліт буд» у 2018 році отримав 4 замовлення на загальну суму 4,99 млн грн., причому усі від теруправління Державної судової адміністрації України в Полтавській області і без конкуренції.