Рахункова палата під керівництвом БППшника шукає негативи від дій АМКУ по демонополізації лотерейного ринку
15.04.2019   //  

Рахункова палата у квітні 2019 року влаштувала перевірку Антимонопольного комітету, в рамках якої шукають негативні наслідки та зачіпки від завершеного на початку 2018 року дослідження лотерейного ринку. Про це повідомила держуповноважена Агія Загребельська, яка курувала дослідження.

«В квітні Рахункова палата почала перевіряти чи ефективно ми витратили бюджетні кошти на дослідження лотерейного ринку», – повідомила Загребельська.

У тому числі аудитори з’ясовують «чому це дослідження не було включено в річний план досліджень АМКУ, що складався за півроку до появи підстави для його проведення».

Також у представників Рахункової виникло питання чому працівники АМКУ «не порахували точний обсяг ринку, який ніхто не зможе ніколи порахувати, доки левова його частина перебуває в тіні».

«Лотерейний ринок залишився у тому ж стані легального прикриття для протизаконного ігрового бізнесу», – відмітила Загребельська.

На початку 2018 року АМКУ завершив дослідження лотерейного ринку України. У ньому було вказано на загрозу монополії з боку однієї компанії «УНЛ» у випадку, якби держава заблокувала можливість роботи двох конкурентів «МСЛ» та «Патріот». Після того дослідження РНБОУ не продовжив санкції стосовно останніх компаній і «УНЛ» не отримало монополії.

Проти Агії Загребельської після того рішення по лотерейним операторам була відкрита перевірка НАЗК стосовно декларування продажу старого автомобіля її братом, яка загрожує їй звільненням указом Президента України.

«УНЛ» пов’язана з народним депутатом Олександром Третьяковим (БПП), хоча офіційно бенефіціаром вказаний британський юрист з Гонконгу Майкл Фогго, чиї компанії у тому числі надають послуги номінального утримання акцій. У  структурі власності «УНЛ» фігурують секретарські компанії «Dadlaw Secretarial Limited» і «Dadlaw Nominees Limited» (Кіпр), які також обслуговують кіпрську фірму «Parlimo Trading Limited». Їй належить телеканал «Прямий», який обслуговує інтереси президента Петра Порошенка.

Рахункову палату з 2018 року очолює Валерій Пацкан, який до призначення був народним депутатом від БПП.

Нагадаємо, Мінфін с тих пір не розробив нових ліцензійних умов для лотерейних операторів. А Верховна Рада не прийняла закон про легалізацію азартного бізнеса.

Після приходу до влади БПП та «Народного фронту» доходи державного бюджету від лотерейних операторів в доларовому еквіваленті знизились у десятки разів.