Комунальники Луганщини таємно роздали ще 124 мільйони на фармпродукцію
03.03.2019   //  

КП «Луганська обласна «Фармація Північ» у лютому уклало п’ять угод про закупівлю лікарських засобів на 124,00 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

ПрАТ «Медфарком-Центр» отримало замовлення на 50,00 млн грн., ТОВ «Палмед» – на 50,00 млн грн., ТОВ «Медичний центр «М.Т.К.» – на 15,00 млн грн., ТОВ «Фармснаб» – на 6,00 млн грн., ТОВ «Валанж-Фарм» – на 3,00 млн грн.

У листопаді-січні «Фармація Північ» так само роздала іншим фірмам 334,20 млн грн.

Замовник, який за законом «Про публічні закупівлі» не зобов’язаний проводити відкриті торги, традиційно не оприлюднив ані договори, ані звіти про їх укладення. Асортимент і кількість товарів невідомі, а ціни неможливо порівняти з ринковими цінами на предмет можливого завищення. Про минулорічні ціни для медичних закладів від цього КП читайте у статі «Фармзакупівлі Луганщини: паноптикон комунальної «Фармації Північ».

  • «Медфарком-Центр» на 90% належить швейцарській фірмі «Палма Груп С.А.», ще 10% має директор Михайло Бабенко. Протягом 2012 року власником фірми було нині ліквідоване ТОВ «Медфарком», яким володіли одесити Михайло Даварашвілі, Павло Порван, Борис Колісниченко і швейцарська «Палма Груп С.А.» Франсуа Зюршера.

Борис Колісниченко – бізнес-партнер екс-нардепа і колишнього заступника міністра транспорту Ігоря Урбанського по ТОВ «СП «Дунайсудносервіс» і ще низці фірм.

  • «Палмед» зареєстровано на згаданих Михайла Бабенка і швейцарську «Палма Груп С.А.», а директором – Костянтин Цуркан. Фірма вперше отримала держпідряд.
  • До складу засновників «Медичного центру «М.Т.К.» входять Анна Гуменюк (15%), Володимир Мирончук (15%), Наталія Марченко (15%) та лікар-пульмонолог Микола Гуменюк (55%). Останній відомий як співробітник за сумісництвом Національного інституту фтизіатрії та пульмонології. Він же є бенефіціаром ТОВ «Юрія-фарм», записаного на «Медичний центр «М.Т.К.», ТОВ «Компанія Теско», ТОВ «Діпал». Гуменюк значиться бенефіціаром «Компанії Теско» і «Діпалу» разом із Наталією Деркач. Засновниками ж обох фірм є Сергій Ляшко, Ольга Мойсеєнко, Наталія Марченко і кіпрська «Emteko Limited», а «Діпалу» – ще й Борис Яковлев.
  • Харківський «Фармснаб» зі статутним капіталом 7 тис грн. належить директору Олександру Мальцеву. Її номер телефону 0577298245 співпадає з ТОВ «Здравофарм» Артема Марченка, Дмитра і Сергія Плисів та ПП «Фарммедопт» Ірини Попової. У 2018 році «Фармснаб» отримав єдиний підряд «Фармація Північ» на 6,00 млн грн.
  • Засновником харківської «Валанж-Фарм» є Олег Відіньов, а директором – Алла Корнєєва. Загалом із 2010 року фірма отримала держпідрядів на 132,40 млн грн.