Нова програма у харчовому цирку Міноборони
21.01.2019   //  

Днями в Міністерстві оборони стався черговий розпил тендеру Міністерства оборони на харчування військових Одеської, Миколаївської та Херсонської областей. На торги очікуваною вартістю 270,41 млн грн вийшли п’ять фірм, які на аукціоні героїчно опустили ціну до 205,03 млн грн., але тендерний комітет Міноборони повідхиляв усі дешевші фірми і підписав угоду з найнезворушнішим учасником аукціону – ТОВ «Маяк-Південь», який свою стартову ціну 269,96 млн грн на аукціоні не знизив ні на копійку і з кам’яним лицем дочекався, поки перемога припливе йому в руки.

Є купа ознак того, що ця непохитність має неринкове пояснення.

Найдивовижніше вчинило ПП «Артек-Союз», яке доторгувалось на аукціоні до найдешевшої пропозиції 205,03 млн грн., але не завантажила в «Прозорро» взагалі жодного документу про себе, а відтак була цілком логічно відхилена тендерним комітетом. А між тим йдеться не про аби кого. Це найдосвідченіша юрособа серед учасників цього тендеру, яка натендерила на харчах в Міноборони та інших держустановах 1,55 млрд грн. після Майдану і ще півмільярда – до. Тобто ще при Януковичі стала одним із стовпів картелю харчових підрядів Міноборони і укріпила позиції при Порошенку.

Далі пішла дивувати наступна за дешевизною ФОП Василенко Світлана Олександрівна (205,19 млн грн.). Вона примудрилась не завантажити в «Прозорро» дані про аналогічний договір, який би свідчив про її досвід роботи на цьому ринку. Тому її знесли теж цілком законно. І це навіть ,не зважаючи на те, що ФОП Василенко не далі як у 2018 році виграла в Міноборони харчові тендери на 97,90 млн грн. Щоправда, ті тендери стосувались поставок продуктів, а цього разу армія замовляла послуги харчування, тобто не просто привезти гречку, а подати солдату вже вареною. І ось на підтвердження саме такого досвіду у ФОП Василенко папірчика не знайшлось.

Наступна солодка пара ТОВ «Валета С» і ТОВ «Латоріца-Темп» вразила синхронністю – в аукціоні обидва учасники опустились в ціні до 230 322 372 грн. з точністю до 00 копійок. Також синхронною була реакція Міноборони – відхилити обох. Хоча самі претензії були різними.

«Валеті» закинули не такий сертифікат ISO та криві цифри в ціновій пропозиції, які фірма на переговорах не стала виправляти.

«Латоріца-Темп» отримала дуже круті претензії. У тому числі військовим не сподобалось, що фірма вказала ціну пропозиції у одному з пунктів не з двома знаками після коми, а з трьома (на скріншоті з протоколу відхилення у нормі для самок-годульвальниць жирне виділення зроблено самим тендерним комітетом):

Також фірмі закинули наявність кримінального провадження Нацполіції №12018100090013777, порушеного за фактом за ознаками підробки аналогічного договору фірми на інших тендерах. Однак справа – не вирок, а тому формальною перепоною для участі в тендері, зрештою, не стала. Фірму цілком законно знесли за інший гріх – вона схибила із врахуванням ПДВ у одній з харчових норм. Вирок Міноборони у цій частині потім підтвердила тендерна колегія АМКУ.

Ну, і ось ми дійшли до переможця ТОВ «Маяк-Південь», який завдяки своїй незворушності виграв торги, не витративши жодної калорії на зайвий рух пальцями по клавіатурі. Відтак формальна економія на торгах склала лише 445 тис грн., або жалюгідні 0,16%. І все це тому, що раніше цілком законно було відхилено фірми, які пропонували знижку до 25%, або десятки мільйонів гривень.

А тепер перейдемо до пікантних нюансів, які можуть вказувати на змову між учасниками, які банально зробили все можливе, аби перемога дісталась найдорожчому гравцю.

(а) Найдешевший ПП «Артек-Союз», друга за дешевизною ФОП Василенко і переможець «Маяк-Південь» – банально пов’язані між собою. Якщо подивитись за допомогою «Clarity Project» номер телефону +380503250673, то виявиться, що всі ці фірми на тендерах ним уже користувались. Окрім того «Маяк-Південь» користувався послугами директора Юрія Рудика, який також був директором ще однієї фірми ПП «Збалансоване харчування», про яку мова піде через один абзац.

(б) «Латоріца» і «Валета» використовують приміщення за однією адресою, однакові номери телефону і мали спільних робітників.

(в) За даними АМКУ, на тендері Міноборони 2016 року один із учасників ПП «Збалансоване харчування» подав «аналогічний договір», укладений з засновником «Латоріци». Але Міноборони тоді їх відхилило обох, обравши переможцем… дорожчий «Артек-Союз».

Отже бачимо, що всі ці фірми вже мають досвід розіграшу тендерів Міноборони у не дуже мінливому колі учасників. І просто зараз АМКУ завершує процедуру розслідування стосовно велетенської змови цих та інших гравців на тендері армії 2016 року, коли Міністерством оборони і була апробована практика відхилення усіх дешевших учасників аж до найдорожчих пропозицій. І все тоді теж виглядало цілком законно.

 

Блог від: Юрій Ніколов