АМКУ виявив змову нинішніх постачальників харчів для Міноборони на мільярди
12.12.2018   //  

Торги Міністерства оборони по харчуванню солдатів у 2016 році на загальну суму 2,20 млрд грн були розіграні чотирма групами компаній. Про це повідомили представники АМКУ під час першого засідання 17 грудня по розгляду справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції на семи тендерах Міноборони.

АМКУ презентував свої попередні висновки стосовно узгоджених дій 24 компаній на торгах Міноборони в системі «Прозорро». Тоді військові замовили послуги харчування для всієї України (окрім окупованого Криму, Кіровоградської і Вінницької областей) у ТОВ «Геус груп» на 895,92 млн грн., ТОВ «Візит» на 681,61 млн грн., ТОВ «Авіка» на 374,30 млн грн., ПП «Артек-Союз,ЧП» на 345,50 млн грн. і харчування на військовій кафедрі КНУ ім Шевченко на 14,34 млн грн.

У торгах, де переможцями стали приватні фірми, участь брали від 7 до 19 компаній, що було рекордом для перших харчових торгів Міноборони в «Прозорро». Більшість з них зробили дешевші від очікуваної ціни пропозиції. Однак у всіх випадках всі дешевші фірми згодом відмовились від власних пропозицій, і перемоги дістались тим фірмам, що відразу зробили дорожчі пропозиції. Нижче скріншот з протоколу відхилення пропозицій Міністерством оборони пропозицій усіх конкурентів «Геус груп»:

АМКУ з’ясував, що учасники торгів продемонстрували ознаки узгодженої поведінки та мали зв’язки, за якими їх можна розділити на чотири групи:

  1. ТОВ «Візит», ТОВ «Укпродакорд ОР», ТОВ «Статпостач» і ТОВ «Арта груп» (раніше «Наші гроші» назвали цю групу «Білоцерківські» за місцем розташування. Один з власників групи Руслан Березюк у 2015 році був заарештований на передачі хабара представнику Нацгвардії за перемогу на харчовому тендері, однак в тюрму не сів і переоформивши фірми на тещу, продовжив вигравати тендери військових. Також начальник Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ Дмитро Марченко повідомляв про намір розірвати угоду з «Візитом» за неякісні продукти, однак не став цього робити);
  2. ТОВ «Авіка», ТОВ «ВКФ Сава», ТОВ «Регіональна кейтерингова компанія» (раніше «Наші гроші» назвали цю групу «Дніпропетровці» за місцем розташування. Згодом радник президента України і міністра оборони Юрій Бірюков висловив задоволення, що «Авіка» перестала брати участь у військових торгах, мовляв, у неї були продукти поганої якості).
  3. ТОВ «Геус-групп», ТОВ «Ректан», ТОВ «Військторг», ТОВ «Продвсесвіт», ТОВ «Транс логістик центр», ТОВ «Час мрій» (раніше «Наші гроші» назвали цю групу «ГенералЄнакіївські» через зв’язки з вищим генералітетом Міноборони часів Михайла Єжеля і зв’язки з угрупування нардепа від Партії регіонів Юрія Іванющенка. Радник президента Бірюков висловлював невдоволення якістю харчів і від «Геус-групп», однак згодом теж припинив критику, а фірма поступилась своїм місцем «одногрупникам» – компанії «Військторг», яка в останні два роки стала найбільшим постачальником харчів для військових. Докладніше у статті «Міноборони зберегло монополію «януковичевських» харчовиків (перелік годувальників армії 2008-2018 рр))
  4. ПП «Артек-союз», ПП «Збалансоване харчування», ТОВ «Латоріца-темп», ТОВ «Валета С» (раніше «Наші гроші» назвали цю групу «Кримські» за місцем розташування. Також фірми завантажували в «Прозорро» документи з однієї ІР-адреси, виділеної фірмі, що зареєстрована в окупованому Криму. До цієї групи у Бірюкова і Марченка в 2015 році теж були претензії, однак вони також закінчились продовженням робочих стосунків).

 

АМКУ виявив зв’язки як усередині груп (спільні телефони, однакові ІР-адреси, з яких завантажували пропозиції в «Прозорро», однакові назви файлів з документами, синхронне отримання довідок з банків та інших держустанов, одні склади та автотранспорт, спільні робітники), так і між групами.

Слайд з презентації АМКУ

Наприклад, в групі 1 фірмі «Візит» і «Укрпродакорд ОР» мали 831 спільного робітника. У свою чергу «Візит» мав 309 спільних робітників з фірмою «Авіка» з групи 2. А «Авіка» в середині своєї групи мала також сотні спільних робітників з фірмами «Сава» і «Регіональна кейтерингова компанія».

Також синхронно фірми всередині груп знижували свої ціни на аукціонах та відмовлялись від дешевших пропозицій на користь майбутніх переможців.

АМКУ провів аналіз економічної поведінки учасників торгів Міноборони, який складається з 300 томів. У зв’язку з великим обсягом справи, Антимонопольний комітет надав фігурантам місяць на ознайомлення з матеріалами. Наступне засідання призначено на 17 січня.

В ході засідання АМКУ представник компанії «Військторг», яка є зараз найбільшим отримувачем харчових підрядів армії, заявив, що планує для доведення правоти своєї позиції на наступному засіданні посилатись на документи, що містять державну таємницю. Тому він наполягатиме, аби його доповідь не чули навіть представники інших компаній, які також проходять по справі АМКУ.

Юрій Ніколов, «Наші гроші»