Якщо якісь вимоги здаються дискримінаційними – їх треба оскаржувати до подання пропозиції
04.11.2018   //  

Державна уповноважена АМКУ Агія Загребельська ділиться практикою адміністративної колегії з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель:

ТОВ «КРОК Г.Т.» оскаржило рішення ПАТ «Укрзалізниця» в особі філії «Центр забезпечення виробництва» про відхилення своєї пропозиції.

Одна з підстав відхилення пропозиції скаржника: в технічних умовах ТОВ «КРОК Г.Т.» зазначено, що провід ПБСМ застосовується в системах електропостачання залізниць, в тому числі контактних мереж. Дані технічні умови не узгоджені в установленому порядку з ПАТ «Укрзалізниця», що не відповідає пункту 2.1 вимог до технічних та якісних
характеристик предмета закупівлі тендерної документації.

Вимога документації була наступною: якщо продукція виготовляється за технічними умовами (ТУ), або технічним завданням (ТЗ) необхідно надати повну скановану копію ТУ (ТЗ) на виготовлення даної продукції, завірену підписом власника (підписами власників) та печаткою власника (печатками власників) за наявності. Для ТУ (ТЗ) на продукцію залізничного призначення даний документ повинен бути узгоджений в установленому порядку з ПАТ «Укрзалізниця», як із основним споживачем, згідно з вимогами пунктів 5.1, 5.2 ГОСТ 2.114-95.

Надані у складі пропозиції скаржника ТУ не були узгоджені в установленому порядку з «Укрзалізницею», що не відповідає умовам документації в цій частині.

Скаржник пояснив це тим, що вимоги замовника щодо погодження продукції «КРОК Г.Т.» з департаментом електропостачання «Укрзалізниці» є незаконними, оскільки порушують пункт 4 статті 16 Закону України «Про публічні закупівлі». Йдеться про те, що не передбачені законодавством документи для учасників – юридичних, фізичних осіб, у тому числі фізичних осіб-підприємців, не подаються ними у складі тендерної пропозиції та не вимагаються під час проведення переговорів з учасником (у разі застосування переговорної процедури закупівлі). Відсутність документів, що не передбачені законодавством для учасників-юридичних, фізичних осіб, у тому числі фізичних осіб-підприємців, у складі тендерної пропозиції не може бути підставою для її відхилення замовником.

Однак це пояснення стосувалось вимог ТД. А відтак мало оскаржуватись раніше, до розгляду пропозицій. Як результат – відмовили в задоволенні скарги.

Мораль: «не оскаржив – виконуй». Але разом з тим чи можна сказати за результатом розгляду цієї скарги, що ТУ на продукцію залізничного призначення не повинні узгоджуватись з ПАТ «Українська залізниця»?

Якщо у вас є питання щодо тендерної адмінколегії АМКУ – надсилайте на адресу Info@nashigroshi.org