Приватник не зміг відсудити видатки на подані в АМКУ тендерні скарги з супроводом адвоката
23.09.2018   //  

Господарський суд Києва відмовив у задоволенні позову ТОВ «Київагронафтотрейд» до комунального «Київмедспецтрансу» про стягнення 57 тис. грн за видатки на оскарження рішення замовника в АМКУ та правову допомогу при підготовці та представленні цих скарг. Про це свідчить рішення суду від 11 вересня.

Сплата 5 тис. грн за прийняття скарги до розгляду Колегією АМКУ є обов’язковим платежем і не є збитками в розумінні Цивільного кодексу України, пояснив суд.

Щодо витрат на адвоката, то суд не отримав доказів того, що компанія не могла обійтися без правової допомоги у ході підготовки скарг та під час їх розгляду органом оскарження.

«Оскільки витрати позивача на правову допомогу, зокрема, щодо участі/проведенні процедури закупівлі, складення перелічених вище скарг та представлення інтересів позивача під час їх розгляду у Колегії носять необов’язковий характер, а повністю залежать від волевиявлення позивача, суд погоджується з доводами відповідача, наведеними ним у своїй заяві по суті стосовно того, що такі витрати здійснювалась позивачем за власним бажанням», – резюмував суд.

Нагадаємо, весною цього року «Київагронафтотрейд» шість разів оскаржував в АМКУ дії КО «Київмедспецтранс» у межах проведених ним закупівель пального загальною очікуваною вартістю 14,46 млн грн.

Йшлося про встановлення комунальниками дискримінаційних вимог тендерної документації або ж неправомірне відхилення «Київмедспецтрансу», як учасника торгів. В результаті звернень до органу оскарження, компанії вдалось отримати чотири підряди за 7,66 млн грн.

У компанії підрахували, що на відстоювання своїх прав у суді понесли витрати загальним розміром 57 тис. грн, з яких 30 тис. грн – вартість поданих скарг, 27 тис. грн – оплата послуг адвоката при підготовці скарги та захисту їх в АМКУ.

ТОВ «Київагронафтотрейд» належить Юрію Непом’ящому (95%) та Олександру Савицькому (5%).

Як раніше повідомляли «Наші гроші», у 2012 році Олександр Савицький розміщував резюме на посаду головного механіка автотранспорту. Нині він виконує обов’язки головного інженера «Київпастрансу», а раніше був в. о. директора з виробництва.

До 2010 року партнером Непом’ящого по «Київагронафтотрейду» була Світлана Голубок. Обоє раніше були співзасновниками ТОВ «Ю.С.А.», пов’язаного з колишнім головним інженером «Київпастрансу» Юрієм Бомбандьоровим.