У Чернігові оштрафували начальника КП за сплату мільйона ЖЕКу по договорам вартістю 100 тисяч
18.06.2018   //  

Деснянський районний суд Чернігова вирішив накласти 17 тис. грн штрафу на начальника місцевого комунального підприємства «Деснянське» Віктора Пригару за укладені в обхід закупівельних процедур договори, по яких було сплачено 1,02 млн грн за послуги з обробки скарг від споживачів щодо якості утримання будинків. Про це свідчить постанова суду від 7 червня.

Начальника КП «Деснянське» Вітора Пригару судили за порушення ч.1 ст.164-14 КУпАП (Порушення законодавства про закупівлі в результаті укладання договорів без застосування визначених законом процедур).

За матеріалами справи, у період часу з серпня 2016 року по квітень 2018 року, будучи начальником комунального підприємства «Деснянське» Віктор Пригара в обхід конкурсних торгів уклав два договори із КП «ЖЕК-10» щодо послуг з приймання, обробки та контролю за виконанням скарг від споживачів послуг з утримання будинків. Місячна вартість послуг сумарно за обома договорами складала 102 тис. грн, а загальна сума оплати за ними сягнула 1,02 млн грн.

Підсудний у судове засідання не з’явився, натомість був присутній захисник Пригари. Він висловив сумнів у тому, що начальник «Деснянського» може бути суб’єктом даного адміністративного порушення, оскільки є тендерний комітет, який відповідає за процедуру закупівлі. Разом з тим захисник не відповів на питання, чи Пригара виносив питання щодо укладення контрактів на розгляд тендерного комітету – чи розглядалось воно комітетом та чи було ухвалене по ньому рішення.

Також захисник висловив сумнів з приводу того, що протокол про адміністративне правопорушення складала уповноважена на це особа.

На це суд відмітив, що протокол складав заступник начальника відділу контролю у галузі промисловості, енергетики, транспорту та фінансових послуг Управління Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області. Оскільки Кодекс про адмінправопорушення не передбачає подання разом з протоколом доказів повноважень особи, що його склала, тож сумніви захисника у цій частині не є обґрунтованими.

Далі суд констатував, що договори підписані начальником КП «Деснянське», а доводи захисника про «відповідальність членів тендерного комітету» необґрунтовані, оскільки у матеріалах справи відсутні докази існування рішення тендерного комітету про укладення спірних договорів.

Врешті, суд вирішив притягнути Пригару до адміністративної відповідальності та накласти на нього штраф у розмірі 17 тис. грн.

За даними ЄДР, Віктор Пригара керує «Деснянським» з лютого 2016 року. За результатами 2017 року задекларував 188 тис. грн заробітної плати.