«Електроважмаш» роздав мільярд на метал і прилади за таємними цінами
27.04.2018   //  

Від початку року до 24 квітня ДП «Завод «Електроважмаш» («ЕВМ») уклало 123 угоди. Загальна вартість 15 найбільших договорів щодо поставки товарів становить 989,81 млн грн. У звітах про їх укладення не опубліковані специфікації з цінами за одиницю товару.

  • Чверть суми, або 283,98 млн грн. отримає ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Укрпромвпровадження» за мідні шини, колекторний профіль, дроти і прутки.

Воно належить Тетяні Мельник, Сергію Кошику, росіянину Михайлу Тарасову та Володимиру Капирулі. Син останнього Михайло Капируля раніше володів ТОВ «Іст Лоуд Груп», яке теж є постачальником «ЕВМ», але нині цю фірму переписано на директора Катерину Варламову з Донецька.

Раніше Капіруля-молодший був бізнес-партнером по ТОВ «Контракт-Авто» Вячеслава Баталова, засновника ще одного частого підрядника «ЕВМ» – ТОВ «Маркетінвестгруп». Згодом «Контракт-Авто» переписали на Руслана Пришупу з Чернігова, а зараз засновником є керівник Ігор Целовальников та Альона Жувака.

«НВП «Укрпромвпровадження» підозрювали у привласненні коштів «Електроважмашу» під час закупівель на 47,12 млн грн. Йшлося про товар, що за ланцюгом постачався від фіктивних фірм. Торік у квітні арешт із рахунків компанії було знято.

  • ПрАТ «Завод Південкабель» за мідні проводи дадуть ще чверть – 248,68 млн грн.

Основними акціонерами є ТОВ «Південкабельінвест-плюс», ТОВ «Південкабельінвест», ТОВ «Південкабельпрокат» і кіпрська фірма «C.I.H.- Cable Industrial».

Власником більшої частини статутного капіталу ТОВ «Південкабельінвест-плюс» є директор заводу та депутат Харківської міськради (обирався від партії «Відродження») Володимир Михайлович Золотарьов та його син Володимир Володимирович Золотарьов, який став депутатом Харківської облради також від партії «Відродження», першим номером списку якої був мер Харкова Геннадій Кернес.

Також серед засновників є Олексій Шевцов, Василь Карпушенко, Євгенія Сігаєва, Юрій Антонець, Ніна Пугачьова, Григорій Соляр та кіпрська «C.I.H.- Cable Industrial Holding Limited», бенефіціаром якої вказаний Золотарьов-молодший.

  • ТОВ «Ферротрейдинг» замовили мідних колекторних профілів на 128,89 млн грн.

Запорізька фірма належить Андрію Демидову, Вікторії Демидовій, Ользі Биковій та офшору «Камден Груп Лтд» із Маршаллових Островів. Раніше, коли він мав форму ПрАТ, частку офшору було заведено на кіпрську «Кремалтон Інвестментс Лімітед».

Дочка Демідова Ольга Ревчук – депутат Запорізької міськради від «БПП». Вона балотувалася як заступник директора з комерційних питань української ПМП «Алоінс» того ж Демидова, яким керує Бикова.

Демідов і Бикова також були акціонерами ПАТ «Запорізький механічний завод», нині перетвореного на ТОВ «Запорізький Механічний Завод, Лтд», а Олег Ревчук був серед засновників ТОВ «Металскарб», яким зараз володіє Ігор Бендриковський.

  • ТОВ «Костянтинівський завод металургійного обладнання» поставить мідних шин на 122,20 млн грн.

Завод через британську «Сардіч» («Sardich Ltd») і ТОВ «Міжнародний інститут проблем управління та фінансових ризиків» належить Олексію Чилікіну та екс-нардепу Володимиру Скубенку (від «БЮТ», потім – фракція Партія регіонів).

  • ТОВ «Мета-Люкс» замовили сталевих листів і феросплавів на 85,16 млн грн.

Колись компанія з Костянтинівки Донецької області належала Олені та Сергію Лукашевичам. Останній був депутатом Костянтинівської міськради від Партії регіонів.

У 2012 р. фірму переписали на вірґінський офшор «Металюкс Груп ЛТД». За даними Міжнародного консорціуму журналістів ICIJ, ним володів той самий Лукашевич.

Лукашевич був комерційним директором ПрАТ «Свинець», яке контролював нинішній мер Костянтинівки Сергій Давидов. Офіційно акції компанії належали дружині мера Олені Давидовій та дочці Дар’ї Давидовій, а також Сергію Пахомову. Зараз нею вже у формі ТОВ «Свинець.» володіють Валерій Броніков, Наталія Тимченко, депутат міськради Костянтинівки Анатолій Фесенко, а також Аліна і Галина Фесенко.

Нині «Мета-Люкс» оформлена на ТОВ «Керуюча компанія «Селена» Сергія Шелехова. Її телефон 80627224262 використовує корпорація « Укрметтрейдінг », якою володіють «Свинець.», ТОВ «Торговий дім «Укрметтрейдінг» Анатолія Фесенка і ПрАТ «Промснаб» Наталії Ізмайлової, Олександра Пахомова, Анатолія Фесенка та Дар’ї Давидової.

  • Компанія «Ksanko s.r.o.» (Чехія) поставить повітроохолоджувачів на 30,45 млн грн.

Чеська фірма належить харків’янкам Дар’ї та Оксані Євдокімовим. За статутом фірми, раніше частку Дар’ї Євдокімової мав Андрій Євдокімов – чоловік Оксани Євдокімової.

Оксана Євдокімова володіє ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Хіменергомаш», яке з 2010 р. отримало підрядів на 30,36 млн грн., майже всі – у нинішнього замовника.

Крім того, раніше вона була засновницею ТОВ «Променергосервіс», а Андрій Євдокімов – засновником ТОВ «Світенергопром». У 2014 р. Господарський суд Харківської області визнав недійсним рішення АМКУ про те, що ці компанії спотворили результати тендеру «ЕВМ». Мова йшла про закупівлю продуктів нафтопереробки у 2012 р.

«Світенергопром» фігурував у кримінальному провадженні поліції №12015220000000157 від 2015 р. за фактами розтрати чужого майна шляхом зловживання службовцями «ЕВМ». Фірму згадували у переліку «підприємств з ознаками фіктивності», яким держзавод у 2013-2014 рр.. безпідставно перерахував 505 млн грн. Востаннє «Світенергопром» згадувався у судовому реєстрі по цій справі у квітні 2016 р.

  • Ще 24,63 млн грн. дадуть ТОВ «Євромет Груп» Ігоря Грімзіна за сталеві листи AISI.
  • ТОВ «НТП «База сталевих труб» Ольги Івкової та Олександра Рожнова замовили безшовних і водогазопровідних сталевих труб на 22,99 млн грн.

Анна Сорока, “Наші гроші”