«Енергоатом» за 9 мільйонів потренується працювати з обладнанням сховища ядерних відходів
17.07.2016   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 7 липня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Ютем-Інжиніринг» про експериментально-налагоджувальні роботи за 9,38 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Виготовлять повномасштабні габаритні імітатори основного устаткування централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП). Йдеться про транспортні контейнери Hi-Star 190, перевантажувальні контейнери Hi-Trac 190, універсальний адаптер, установку зварювання, стикувальний пристрій, залізничний транспортер та герметичні пенали МЦК-31.

ЦСВЯП ЦСВЯП_

Потім на Рівненській, Хмельницькій та Южно-Українській АЕС проведуть експериментально-налагоджувальні роботи з імітаторами замість дорогого устаткування виробництва американської фірми «Holtec International».

Усі роботи виконають до лютого 2018 року.

«ЮТЕМ-Інжиніринг» є дочірнім підприємством ПАТ «Південтеплоенергомонтаж», основними власниками якого є Андрій Стальний, Олександр Снігур та Валерій Коваль. Раніше міноритарним акціонером також був В’ячеслав Супруненко, колишній зять екс-мера Києва Леоніда Черновецького.

Фірма фігурувала в акті ревізії ДФІ щодо фінансово-господарської діяльності «Енергоатому», яка виявила завищення вартості виконаних робіт на 4,69 млн грн., та у відповідному кримінальному провадженні.

Із 2009 року вона виграла тендерів на 130,93 млн грн.

Єдиним конкурентом була чеська компанія «Шкода ЙС» («Skoda JS a.s.») , яка контролюється російською групою «Объединенные машиностроительные заводы». Останню контролює «Газпромбанк», основним акціонером якого є компанія «Лідер» Юрія Ковальчука – представника найближчого оточення Володимира Путіна.

Прокуратура Швейцарії підозрює «Skoda JS» у хабарі українському нардепу Миколі Мартиненку («Народний фронт»), близькому до тепер уже колишнього прем’єра Арсенія Яценюка. Мартиненко кілька скликань ВР очолював комітет з палива і енергетики та вважався куратором «Енергоатому». На початку зими він склав депутатський мандат.

Нагадаємо, у травні Генеральна прокуратура передала в НАБУ 40 томів матеріалів по справі Мартиненко.

В Україні «Skoda JS» вигравала підряди виключно в системі «Енергоатому».

Довідково:

ЦСВЯП у Чорнобильській зоні відчуження будуватимуть спільно з «Holtec International». Проектантом є ПАТ «Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект». Туди звозитимуть для «сухого» зберігання відпрацьоване паливо з Рівненської, Хмельницької та Южно-Української АЕС, тоді як Запорізька АЕС має власне сховище.

До 2017 року зведуть пусковий комплекс місткістю 2 411 паливних збірок ВВЕР-100 та 1 105 – ВВЕР-440. Увесь проект розрахований на 12 010 збірок ВВЕР-100 та 4 519 – ВВЕР-440 і буде виконаний до 2050 року.

За даними «Енергоатому», пусковий комплекс коштує $300 млн, а будівництво об’єктів та інфраструктури без обладнання – 620 млн грн. Держпідприємство вже вклало 378,10 млн грн. своїх коштів.

Крім того, у 2018-2020 роках в Україні почнуть виготовляти контейнери зберігання Hi-Storm. «Holtec International» уже провела технічний аудит ПАТ «Турбоатом» у рамках меморандуму про передачу технології їхнього виробництва.

Нагадаємо, зараз Україна вивозить більше половини відпрацьованого палива в Росію для зберігання з подальшою переробкою.