На сховище ядерних відходів РАЕС докинули ще 9 мільйонів
27.10.2014   //  

ВП «Рівненська АЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом» 20 жовтня уклало угоду з ТОВ «Ютем-Інжиніринг» на додаткові роботи по проекту будівництва комплексу по переробці радіоактивних відходів за 9,35 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Основний тендер на будівництво цього комплексу «Ютем» виграв у травні цього року, вартість контракту склала 43,56 млн грн. Цього разу йдеться про додаткові роботи, робоча документація на котрі була отримана після проведення процедури закупівлі. Тому додаткове фінансування «Ютем» отримав уже буз відкритих торгів, за переговорною процедурою.

Комплекс розрахований на переробку відходів, уже накопичених за час експлуатації РАЕС, а також поточних відходів атомно-енергетичної індустрії. Проект його створення було розпочато ще в 2007 році спільно з Єврокомісією в рамках програми «Інструмент співробітництва у галузі ядерної безпеки». Проект будівництва Кабмін затвердив у листопаді минулого року. Згідно з розпорядженням КМУ, загальна кошторисна вартість станом на 2012 р. складала 271,85 млн грн., з них 52 мільйони – передбачалося на будівельні роботи, ще 172 – на обладнання. У скільки комплекс обійдеться тепер – невідомо.

Фірма «ЮТЕМ-Інжиніринг» є дочірнім підприємством ПАТ «Південтеплоенергомонтаж», основними власниками котрого є Андрій Стальний, Олександр Снігур та Валерій Коваль. Раніше міноритарним акціонером також був В’ячеслав Супруненко, колишній зять екс-мера Києва Леоніда Чорновецького.

«ЮТЕМ-Інжиніринг» брав участь у будівництві та введенні в експлуатацію Рівненської та АЕС і Запорізької АЕС, окрім того фірма здійснювала монтаж обладнання для сховища відпрацьованого ядерного палива, заводу з переробки рідких та комплексу з переробки твердих радіоактивних відходів Чорнобильської АЕС, а також брав учать в стабілізації Об’єкта «Укриття» ЧАЕС.