Госпсуд вирішив не повірити, що менеджери Януковича розпиляли 17 мільйонів «Укрпошти»
03.12.2015   //  
Суддя Київського госпсуду Віта Бондарчук

Суддя Київського госпсуду Віта Бондарчук

Суд скасував рішення Антимонопольного комітету про те, що ТОВ «Анте Медіам» вчинило антиконкурентні дії на тендері УДПЗ «Укрпошта». Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 23 листопада.

Йдеться про закупівлю у грудні 2013 – січні 2014 року послуг з надання доступу до банку даних через канали передачі даних. З «Анте Медіам» тоді підписали договір вартістю 17,09 млн грн.

У травні 2015 року Антимонопольний комітет вирішив, що результати цього тендеру були спотворені, оскільки «Анте Медіам» узгодило свою поведінку з фірмою-конкурентом ТОВ «Хмарні технології». Фірмам призначили по 68 тис грн. штрафу.

Розслідування АМКУ показало, заступник директора «Анте Медіам» виявився також працівником фірми «Хмарні технології». Також ця особа була засновником ТОВ «Топ Сістемс», що на момент тендеру мала частку 30% в «Анте Медіам».

Крім того, беручи участь у тендері, «Анте Медіам» вказало номер телефону 377-77-77, а «Хмарні технології» – 377-78-78; 377-79-79. Встановлено, що номери телефону вказані фірмою «Хмарні технології», належать компанії «Топ Сітстемс», що на момент тендеру володіла 30% статутного капіталу «Анте Медіам».

Однак суддя Бондарчук В.В. вирішила, що висновок АМКУ пов’язаність компаній є помилковим. Зокрема, «Анте Медіам» прямо чи опосередковано не володіє 20% і більше у фірмі «Хмарні технології», не впливає на призначення керівного складу компанії. Схожість в оформленні документації і використання конкретного номера телефону і різниця пропозицій у 0,54 %, на думку суду, не доводять узгодження поведінки на торгах.

«Укрпошта» почала платити «Анте медіам» за послуги «хмари» з 2013 року, коли почав працювати дата-центр «Парковий» у будівлі на Парковій алеї поряд з Верховною Радою. Цю споруду почала зводити у 2011 році фірма «Амадеус ко» з групи Януковича, яка тоді була основним власником фірми «Анте Медіам». Власники «Амадеусу» використовували ті самі закордонні «прокладки», що й продавці «вишки Бойка».

З 2013 року «Анте Медіам» отримала замовлень від «Укрпошти» на 38,44 млн грн. Останній тендер компанія виграла у травні цього року.

Після Євромайдану і втечі Януковича «Анте Медіам» переформили на її директора Віталія Філатова, кіпрську компанію «DB Venture Investments ltd», бенефіціарами якої значаться Денис Бурдук і Едуард Дяченко; третім співвласником «Анте Медіам» є «Ройбал Дайрект Інвестментс Б.В.» (Нідерланди).

«Ройбал Дайрект Інвестментс Б.В.» належить лондонській компанії «Ройбал Трейдінг ЛТД», що створена у вересні 2014 р. і записана на секретарську компанію «D.A. Secretarial Ltd» (Кіпр), директором є жителька Кіпру – Anna Demetriou.

Фірма «Хмарні технології» створена у 2013 році і з травня минулого року перебуває у стані припинення. Засновником і ліквідатором підприємства значиться Сергій Івлєв.