Через схему з «прокладками» Мінздрав купував ліки для хворих на СНІД у 5 разів дорожче
18.08.2015   //  

Слідче управління МВС підозрює постачальників ліків для хворих на ВІЛ/СНІД у фіктивному підприємництві і заволодінні коштами в особливо великих розмірах. Про це повідомляє «Перша інстанція» з посиланням на ухвалу Печерського райсуду м.Києва.

У скоєнні злочину підозрюються службові особи ПП «Прогресфарм» за попередньою змовою із власниками та службовими особами ТОВ «Конарк Інтелмед», НВ ТОВ «Еконт Система», компаній «Euro Lifecare Ltd» (Велика Британія), «Euro Lifecare Private Limited» (Індія) та «Deni&Hemi Fz Llc» (Об’єднані Арабські Емірати).

Досудовим розслідуванням встановлено, що у 2013-2015 рр. працівники ПП «Прогресфарм» у змові з представниками вищеназваних компаній шляхом підроблення документів штучно завищили вартість ліків, що ввозилися на територію України, на суму понад $15,5 млн.

Відповідно до урядової постанови від 2008 р. №955 на ліки, які купуються повністю чи частково з державного чи місцевого бюджетів, постачальницько-збутові надбавки становлять не більше 10% від закупівельної ціни з урахуванням ПДВ.

«Прогресфарму» вдалося обійти це обмеження, включивши до ланцюгу поставок ліків посередницькі компанії – «Deni&Hemi Fz Llc» (Об’єднані Арабські Емірати) і «Baglioni Investments Sa» (Панама).

Наприклад, транспортування препарату «Тенвір ЕМ» здійснювалося із транзитною перевалкою в Об’єднаних Арабських Еміратах, що дало можливість у митних органах України зазначити в якості країни відправника ОАЕ. В інвойсах арабської фірми ціни на арабські ліки завищувалися у 5 разів.

Аби Мінздрав погодився купувати дорогий товар, у травні 2013 р. «Прогресфарм» передав йому безкоштовно імпортований препарат «Тенвір ЕМ». А через два місяці співпраця перейшла на платну основу через реалізацію ліків підприємствам Міністерства охорони здоров’я.

Як результат з бюджету незаконно отримано понад 10 млн грн.

Власником «Прогресфарму» є індус Анураг Кумар. З серпня 2015 р. директором фірми є Сахоо Набін Кумар.

Від «Наших Грошей»:

У Віснику державних закупівель інформація про тендери, виграні компанією «Прогресфарм» відсутня. Також фірма імпортувала ліки від індійської фірми «Lobster overseas».