На Швайку відкрили кримінальну справу за отримання хабаря у вигляді «Harley-Davidson» (додано)
03.08.2015   //  

(додано пояснення Ігоря Швайки)

Ігор Швайка на посаді міністра агарної політики отримав у подарунок від колишніх працівників ДПЗКУ мотоцикл «Harley-Davidson» за вчинення дій в їхніх інтересах. Про це свідчить ухвала Печерського райсуду від 29 липня.

Йдеться про мотоцикл «Harley-Davidson», модель FLH, 2013 року випуску, вартістю 250 тис грн.

Порушено кримінальне провадження за ст. 368 Кримінального кодексу – отримання неправомірної вигоди. З боку Державної продовольчо-зернової корпорації України діяло двоє осіб, їх імена невідомі.

Мотоцикл був придбаний у липні минулого року і переданий Швайці у серпні. У документах щодо придбання мотоцикла стоять підписи, нібито Ігоря Швайки. Відтак столичне ГУ МВС має провести почеркознавчу експертизу.

Печерський райсуд дав слідчому Генпрокуратури доступ до документів Мінагрополітики з можливістю їх вилучення: листів з резолюціями у кількості не менше 15 примірників з оригіналами підпису Швайки, заяви екс-міністра, написаної власноруч, про проведення перевірки, передбаченої законом про очищення влади, а також декларацій про доходи Швайки за 2013-2014 рр.

швайка-1Ігор Швайка показав мотоцикл «Harley-Davidson» у травні цього року на благодійному мотопробігу, збір коштів з якого мав піти на підтримку військового госпіталю. На запитання журналістів Швайка підтвердив, що цей мотоцикл – подарунок друзів. «Знали, що я давно уже хотів мотоцикл. І близькі друзі зробили такий подарунок. Сказали – тепер треба вступати в клуб і опановувати», – прокоментував Швайка.

Нагадаємо, що проти працівників ДПЗКУ відкрито кримінальні провадження у зв’язку численними фінансовими порушеннями. Як з’ясували журналісти, після призначення міністром агрополітики Ігоря Швайки у ДПЗКУ продовжили працювати старі схеми, які раніше «кришував» Юрій Іванющенко, зокрема сотні мільйонів гривень зливалися іноземним компаніям.

Через два дні після оприлюднення цієї інформації Ігор Швайка на прес-конференції 5 серпня повідомив, що гроші на мотоцикл Harley-Davidson 2013 року випуску йому подарував колишній народний депутат від «Свободи» Олександр Мирний.

«Мотоцикл Harley-Davidson червоного кольору 2013 року був придбаний 8 липня 2014 року за гроші, які я отримав у подарунок на день народження від свого побратима Олександра Мирного», – заявив Швайка.

«Подарунок мені був зроблений з огляду на те, що у грудні 2013 року мені спалили автомобіль Mitsubishi L 200, і Мирний мені тоді сказав, що закінчимо революцію – і я тобі допоможу придбати нову машину. І згодом мені були подаровані гроші», – пояснив екс-міністр.

За його словами, Мирний може собі дозволити робити подібні подарунки, бо лише у Харківській області за його рахунок було профінансовано лікування дітей більш як на 2 млн гривень.

«Це для порівняння з ціною подарунка [250 тисяч гривень] між близькими друзями і вартістю тих благодійних проектів, які він фінансує», – сказав Швайка.

Екс-міністр запевнив, що йому не вручали ніякого повідомлення про підозру, не було жодного виклику, мотоцикл не арештований.

Водночас Швайка зауважив, що йому відомо про те, що 10 червня дійсно було відкрито кримінальне провадження начебто за отримання ним хабара.

«Я думаю, що ця інформація з’явилася через те, що стрімко зростає підтримка населенням «Свободи», і з огляду на місцеві вибори. Ця інформаційна кампанія ведеться не проти Швайки, а проти Всеукраїнського об’єднання «Свобода», щоб посіяти зневіру в очах наших виборців», – підкреслив екс-міністр. При цьому у відкритих джерелах інформації немає соціологічних даних про зростання рейтингу “Свободи”.

Нагадаємо, Швайка у 2014 році очолив МінАПК замість Олександра Мирного, який не міг зайняти урядову посаду через відсутність вищої освіти.