Команда Швайки зливала сотні мільйонів ДПЗКУ за схемами Іванющенка
19.05.2015   //  

Державна продовольчо-зернова корпорація України у квітні 2014 року купила у гонконгської компанії Sonders Trading K/S Co  за 41,4 млн доларів «право на укладення ексклюзивного договору перевалки зернових” ТОВ “ТІС-міндобрива» та ТОВ “ТІС-зерно”.

Про це йдеться в статті Катерини Каплюк і Дмитра Дєнкова в «Економічній правді».

Насправді у Sonders Trading не було жодних  ексклюзивних прав щодо іншої приватної структури.

Згодом Sonders Trading K/S Co , яка заборгувала $39 млн дол. за попередні торговельні операції, підписала з ДПЗКУ акт про зарахування зустрічних однорідних вимог, вказавши як борг держкорпорації – «ексклюзивну перевалку». Ще $2 млн сторони списали додатковим актом.

Sonders Trading активно співпрацювала з ДПЗКУ в часи Януковича, виконуючи роль «прокладки» на користь людей, близьких до топ-менеджерів компанії «Танталіт», що володіла більшою частиною Межигір’я. Нині гонконгська  фірма найбільший боржник держкорпорації, вона винна 1,22 млрд грн.

Після зміни влади в ДПЗКУ не тільки не припинили співпрацю з Sonders Trading та схожими підозрілими фірмами, а й розширили їх коло. Так, у липні-серпні 2014 року держкорпорація уклала кілька угод на поставку пшениці та ячменю з британською Unifront Impex LLP на більш ніж 50 млн дол. До 2014 року річний оборот цієї компанії не перевищував 10 тис дол. В результаті, станом на 31 березня 2015 року вона заборгувала ДПЗКУ 437 млн грн..

Ще одним великим «партнером» була Lirtavis Enterprises. ДПЗКУ уклала з нею контракти на 121 млн доларів. У кінці березня 2015 року ця компанія мала заборгованість більш ніж на 1 млрд грн. Її номінальним власником є громадянин Кіпру Георгіос Георгіоу з внеском до статутного фонду 2 тис євро.

 Виявилося, що товар купувався за кошти китайського контракту, за яким в 2012 році держкомпанія отримала від Експортно-імпортного банку Китаю 1,5 млрд доларів для постачання продукції в цю країну. Тепер Україна обіцяє поставити 3,5 млн тон зернових для виконання цього договору до кінця 2015 року.

Нагадаємо, після лютневого призначення міністром аграрної промисловості Ігоря Швайки – в березні 2014 року ДПЗКУ очолив Петро Вовчук. Під кінець минулого року він був звільнений з посади після того як став фігурантом кримінальної справи про фінансові порушення ДПЗКУ.

Джерела «Економічної правди» стверджують, що Вовчук активно сьогодні співпрацює зі слідством і розраховує уникнути покарання, використавши для цього політичну співпрацю партії «Свободи» з президентом Петром Порошенком. Джерело стверджує, що сьогодні найважливіші рішення у державній корпорації приймає народний депутат від “Самопомочі” Іван Мірошниченко.