Після приходу Януковича до влади «Пуща-Водиця» подарувала 60 га землі невідомим громадянам
06.05.2014   //  

Суд визнав протиправними та скасував рішення Софіївсько-Борщагівської сільської ради про надання дозволів на складання проектів землеустрою щодо відведення земель держпідприємства «Науково-дослідний агрокомбінат «Пуща-Водиця» у власність 10 громадянам. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 23 квітня.

Порушення при припиненні права користування держпідприємством вказаними землями виявила районна прокуратура.

Було встановлено, що 14 червня 2010 року ДП «НДА «Пуща-Водиця» добровільно відмовилося від постійного користування ділянками площею 61,85 га. На підставі цього сільрада прийняла їх до земель запасу і на початку серпня ухвалила 77 рішень, якими надала дозволи на розроблення проектів землеустрою для передачі ділянок у власність ряду громадян для ведення особистого селянського господарства.

Прокуратура наголошує, що ДП «НДА «Пуща-Водиця» підпорядковане Міністерству аграрної політики. Відповідно до свого статуту, агрокомбінат має право відчужувати лише за попередньою згодою міністерства. А в даному випадку керівництво агрокомбінату самостійно прийнято рішення про відмову від майже 62 га земель, мотивуючи це скороченням поголів’я худоби та вивільненням частини сільськогосподарських угідь.

Суди перших двох інстанцій у задоволенні позову прокуратурі відмовили. Вони виходили з того, що наказ Міністерства аграрної політики про заборону самостійних дій стосовно вказаних ділянок затверджено 22 червня 2010 року, тобто вже після того, як керівництво агрокомбінату відправило сільраді лист із відмовою від земель.

Але ВГСУ з такими висновками не погодився. Суд наголосив, що сільрада, приймаючи ділянки до земель запасу, повинна була враховувати статус землекористувача та положення його статуту, виходячи з належності цих ділянок до земель державної власності.

Нагадаємо, прокуратура також через суд повертає агрокомбінату «Пуща-Водиця» дві ділянки загальною площею 16 га, які зараз орендуються фірмами «Базіс-Центр» і «Євроінвест», що мають кіпрських засновників і пов’язані з компаніями з групи «Приват».