Генічеському району повернули 8 гектарів прибережної землі, яку бізнесмени забрали на 49 років
29.07.2013   //  

Господарський суд Херсонської області зобов’язав дві фірми повернути Генічеській районній державній адміністрації пляжні та зелені зони загальною площею близько 8 га. Про це свідчить рішення суду від 25 червня.

Зокрема, суд зобов’язав ТОВ «Експортно-імпортна компанія «Юг Інвест», власниками якого є росіянин Володимир Кулєшов і херсонець Юрій Пуделко, повернути Генічеській РДА пляжну зону площею 5,1 га та зелену зону площею 2 га, яку фірма отримала для благоустрою строком на 49 років.

Суд визнав недійсним договір про виконання робіт з утримання пляжної території, який у грудні 2009 року уклали Генічеська РДА і «Юг Інвест».

Як встановив суд, цей договір містить в собі умови двох договорів: підряду – надання послуг з утримання території, та оренди ділянки – користування пляжем для здійснення комерційної діяльності.

Суд наголосив, що РДА порушила порядок надання земельної ділянки в оренду. Зокрема, укладений договір не містить усіх істотних умов, таких як: орендна плата, умови використання ділянки, правовстановлюючі документи.

Крім того, угоду було укладено з порушенням умов і в частині договору підряду. Зокрема, РДА неправомірно послалася на закон «Про благоустрій населених пунктів», дія якого розповсюджується на об’єкти благоустрою лише в межах населених пунктів. Натомість виділена фірмі ділянка знаходиться за їх межами.

Окрім того суд по іншій справі визнав недійсним договір про утримання пляжної території площею 0,7 га та зеленої зони площею 0,16 га, укладений у 2010 році Генічеською РДА із ПП «Діоніс» строком на 49 років. Суд зобов’язав фірму, власниками якої є мешканець Запорізької області Анатолій Раков і киянин Анатолій Новик, повернути ділянки Генічеській райдержадміністрації.

Вказані договори про утримання пляжів райдержадміністрація та фірми укладали за результатами конкурсу з відбору балансоутримувачів об’єктів на рекреаційних територіях. Цей конкурс був проведений на підставі розпорядження голови Генічеської РДА від 26.11.2009, яке було скасоване розпорядженням  Херсонської обласної держадміністрації від 01.09.2010.