Янукович випихає Ахметова з енергетичного ринку величиною в 50 млрд грн
22.02.2013   //  

Донецька бізнес-група, яка розвивається під патронатом «Сім’ї», прагне перерозподілу енергоринку на свою користь, при цьому потіснивши Ріната Ахметова. Про це пише Дмитро Рясний у «Коментарях».

Перший планом переділу ринку є зміна куратора Ради Оптового ринку електроенергії (Рада ОРЕ), у якій люди Ахметова ще у 2010 році сформували більшість (7 голосів з 10).

Для цього до складу Ради ОРЕ наближені до «Сім’ї» бізнес-групи планують ввести мінімум чотирьох своїх представників. Це – директори «Донбасенерго» Едуард Бондаренко, «Черкасиобленерго» В’ячеслав Горобець, «Укренерговугілля» Володимир Котляренко, а також перезатвердити з правом голосу главу «Центренерго» Олександра Чмиренка.

Є факти, які свідчать, що цими чотирма людьми опікаються представники наближених до президентського оточення бізнес-груп.

Наприклад, «Донбасенерго» і «Центренерго» нещодавно змінили постачальників вугілля зі структури Ахметова на компанії «Траст Інвест», «Укрсхідпостачання» і «Консалтинг Кепітал», адреси і телефони яких збігаються із даними структур групи «Мако» Олександра Януковича. При цьому одним з членів спостережної ради «Центренерго» став Вадим Доценко, який очолював до цього будівельну компанію «Едельвейс», що входить у «Мако».

Крім того, призначені на 15 лютого річні збори Ради ОРЕ раптово не відбулися – через відсутність кворуму, оскільки не з’явилися представники Ахметова. Ймовірно, мільярдер взяв паузу для роздумів, як діяти далі.

Нагадаємо, Рінат Ахметов встановив цілковитий контроль над українським енергоринком у 2010 році, коли його люди зайняли ключові посади цієї сфери, у тому числі в Раді ОРЕ.

Фінансові потоки ОРЕ перевищують 50 млрд грн на рік.