Столиця купить у Чуркіна тролейбуси за 63 мільйони, бо завод Порошенка не встигає переварити всі 350 мільйонів
25.05.2012   //  

КП «Київпастранс» 21 травня уклало угоду з ТОВ «Львівські автобусні заводи» на придбання 17 зчленованих тролейбусів з низьким рівнем підлоги довжиною понад 18,7 метрів на суму 62,90 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Вартість одного тролейбусу становила 3,70 млн грн. Це на 800 тис грн. дешевше, ніж в листопаді 2011 року коштували аналогічні тролейбуси від ЛАЗу для Донецька.

Закупівля проведена в рамках підготовки до Євро-2012. В грудні 2011 року КМДА уклало угоду з «Ощадбанком» на отримання кредиту у розмірі 350 млн грн. на оновлення парку пасажирського транспорту. За три роки виплати по цьому кредиту складуть 155 млн грн.

Разом з тим, Київ направив на закупівлю тролейбусів ЛАЗ Ігоря Чуркіна меншу частину отриманого кредиту. В лютому 2012 року «Київпастранс» уклав угоду з дочірнім підприємством «Автоскладальний завод №1» ПАТ «АК «Богдан Моторс» на придбання 77 тролейбусів за 284,90 млн грн., вартість яких теж склала 3,7 млн грн./од.

В обґрунтуванні останньої угоди з ЛАЗом повідомляється, що виробничі потужності «Богдан моторс» зараз повністю загружено і компанія Порошенка не має можливості виготовити 17 тролейбусів, необхідних для повного використання кредитних коштів. Тому «Київпастранс» вирішив укласти угоду з «львівськими автобусними заводами» по неконкурентній процедурі закупівлі «в одного учасника».

«З 2006 року тролейбусний парк Києва переважно поповнювався сучасними тролейбусами марки ЛАЗ  з низьким рівнем підлоги, агрегатною базою відомих європейських виробників такими як ZF, Knorr Bremse, Bosch, Siemens (Німеччина)  та економічними  і надійними енергетичними системами виробництва фірми “CEGELEC” (Чехія). Транспортні засоби марки ЛАЗ в  комунальних підприємствах  міського громадського транспорту України складають левову частку, виробничі потужності господарств пристосовані до технічного обслуговування автобусів і тролейбусів ЛАЗ,  комунальні підприємства мають навчений обслуговуючий  персонал», – йдеться в обґрунтуванні закупівлі.